Nyheter

Levengood och Lindman frågar ut ärkebiskopskandidater

Håller i den hearing som är en del av processen när ny ärkebiskop ska väljas bland de fem kandidater som återstår

Den 22 april frågar journalisterna Anna Lindman och Mark Levengood ut de fem kandidater som återstår i valet till ärkebiskop.

I nomineringsvalet till ärkebiskop i Svenska kyrkan nyligen fick Martin Modéus, biskop i Linköping, flest röster. Nästa steg i processen är att de fem kandidater som fortfarande har chans att bli ärkebiskop samlas till en särskild utfrågning.

Den är offentlig och äger rum den 22 april i Lötenkyrkan i Uppsala och väntas få stor betydelse för vem som slutligen blir vald. De två personer som har fått förtroendet att leda utfrågningen är journalisterna Mark Levengood och Anna Lindman, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Får samma frågor

Mark Levengood är katolik och bland annat känd som programledare för dejtingserien “Tro, hopp och kärlek”, som sändes i Sveriges Television. Anna Lindman har uppmärksammats för flera program och serier i SVT, till exempel en dokumentär 2018 om Knutby för Uppdrag granskning samt dokumentärserien “Gud som haver barnen kär” från 2021.

Alla kandidater kommer att få besvara samma frågor och varje intervju pågår i 40 minuter. Ordningen för intervjuerna har lottats och först ut är Fredrik Modéus, biskop i Växjö, följd av sin bror Martin Modéus.

Sedan följer Västerås biskop Mikael Mogren, Johan Dalman, biskop i Strängnäs, och sist ut är Karin Johannesson, biskop i Uppsala.

Själva valet till ny ärkebiskop går av stapeln den 18 maj. Om någon av kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna vid det tillfället är valet avgjort. I annat fall blir det en andra valomgång den 8 juni mellan de två som fått flest röster.

Nuvarande ärkebiskop Antje Jackelén aviserade sin avgång i december förra året. Hon tillträdde som ärkebiskop 2014 och går snart i pension.


Fler artiklar för dig