Nyheter

Palestinsk pastor släppt efter 40 dagar

En evangelikal palestinsk pastor har släppts efter att ha suttit fängslad av de palestinska myndigheterna i 40 dagar. Han anklagas bland annat för att ha träffat “en extrem sionistisk bosättare” – och rättegångsdatum är utsatt till slutet av maj.

JERUSALEM. Den palestinske pastorn Johnny Shahwan släpptes på måndagen sedan en domare i det palestinska självstyret på Västbanken beordrat hans frigivning. Också den palestinske presidenten Mahmoud Abbas hade uppmärksammat fallet – efter lokala och internationella protester – och ville se pastorn frigiven, enligt medierapporter.

Johnny Shahwan greps den 2 mars och anklagades för att främja “normalisering” med Israel och för att ha välkomnat “en extrem sionistisk bosättare” i sitt evangelikala församlingscenter Beit al Liqa (Mötets hus). Palestinska säkerhetsstyrkor stängde centret, som ligger i Beit Jala intill Betlehem, men det fick öppna igen efter kort tid.

– Vi är oerhört tacksamma för att Johnny har släppts från fängelset. Och tackar alla som bett för honom, hans familj och Beit al Liqa. Att han frigetts strax före påsk är ett underbart uttryck för att Gud är god och för det hopp Jesus är för oss, säger Corinna Schmid, talesperson för den tyska missionsorganisationen DMG som samarbetar med Shahwan och hans center, i ett mejl till Dagen.

– Vi ber för att Johnny ska bli officiellt rentvådd så snart som möjligt i den fortsatta processen. Johnny och Marlene Shahwan och deras personal har i decennier arbetat oförtröttligt för människorna i regionen. De erbjuder en plats för kärlek och acceptans, särskilt för barn och unga och deras familjer, säger hon.

Pastor Shahwan håller efter frigivningen låg profil och ville på måndagskvällen inte uttala sig för medier när Dagen ringde till hans församlingscenter. Närstående förklarade att läget är “känsligt” och att man vill “lugna ned” situationen.

Oklart om det drivs vidare

Pastorn är frigiven mot borgen, enligt DMG, medan andra källor säger att han inte behövde betala något. Rättegångsdatum är utsatt till den 23 maj, men det är oklart om myndigheterna kommer att driva fallet vidare.

Johnny Shahwan hamnade i blåsväder efter att ha mött och fotograferats med Yehuda Glick, som är en israelisk rabbin, högerpolitiker, aktivist och, enligt många israeler och palestinier, också “provokatör”.

Glick engagerar sig för att judar ska tillåtas förrätta bön på Tempelberget, kullen i Jerusalem där judarnas bibliska tempel en gång stod och där den muslimska al Aqsamoskén i dag reser sig. I det känsliga politiska och religiösa läget förbjuder israeliska myndigheter sedan många år judisk bön där och begränsar också judisk närvaro på den heliga platsen för att försöka minska spänningen.

Yehuda Glick, som en kort period var parlamentsledamot för det israeliska nationalistpartiet Likud, skadades svårt 2014 när en palestinier sköt honom med fyra skott – och kallade honom “en fiende till al Aqsa”.

Glick lade ut bilden med Shahwan på nätet. Det ledde till en proteststorm i palestinska sociala medier. Oidentifierade angripare sköt flera skott mot pastorns center i Beit Jala.

Menar att det är ett missförstånd

Shahwan har förklarat att både bilden och det påstådda mötet beror på ett missförstånd.

“Beit al Liqa tog emot en grupp tyska turister … Vid slutet av mötet med pastor Johnny Shahwan kom en oidentifierad person (Glick) plötsligt in och bad att få ta en “selfie” med Shahwan och turisterna. Vi var inte medvetna om denna extrema sionists närvaro och han var inte en del av gruppens program”, heter det i ett uttalande Beit al Liqa gjorde samma dag pastorn greps, enligt Jerusalem Post.

Jack Sara, rektor på den evangelikala bibelhögskolan Bethlehem Biblical College, är en av flera kristna ledare som verkade för att Shahwan skulle friges.

Jack Sara.

– Jag är glad över Johnnys frigivning, jag har känt honom i 25 år. Vi har väntat på det och hoppades att det skulle ske tidigare. Jag har verkat för hans frigivning på olika nivåer, både lokalt och internationellt, säger Jack Sara till Dagen.

– Anklagelserna mot Johnny är svåra, men enligt honom bjöd han inte in mannen att komma dit. Den mannen och hans likasinnade är personer som står för krig och religiösa fejder. Han bör inte bjudas in eftersom hans närvaro är problematisk, säger han.

På frågan om vad han tycker om de palestinska myndigheternas agerande i fallet svarar han att “myndigheterna är under hårt tryck, särskilt i tider när den israeliska ockupationen pressar fler och fler och fortsätter att döda oskyldiga människor”.

Palestinska kristna ledare

Bland andra palestinska kristna ledare av alla schatteringar som verkat för att Shahwan skulle släppas märks Ramzi Khoury, en högt uppsatt politiker som bland annat leder Högre kyrkorådet i Palestina, samt den ortodoxe biskopen Atallah Hanna och den lutheranske biskopen Sani Azar.

Detta enligt den kände kristne palestinske journalisten Daoud Kuttab som skriver att hela fallet är grundat på paragraf 130 i den gamla jordanska strafflagen som gäller brottet att “såra nationella känslor”.

Johnny Shahwan och hans fru Marlene startade Beit al Liqa 1996. Där finns bland annat dagis, gästhus och möteslokaler, enligt centrets hemsida.

Fler artiklar för dig