Nyheter

EU-parlamentet fördömer rysk-ortodoxe patriarken

Lovordar modet hos tre hundra präster i den rysk-ortodoxa kyrkan som tar avstånd från Rysslands krigföring i Ukraina

EU-parlamentet fördömer den rysk-ortodoxe patriarken Kirill för dennes roll i att stödja Rysslands invasion av Ukraina.

Den rysk ortodoxe patriarken Kirills nära band till president Putin är omvittnat. Det senaste beviset för patriarkens uppbackning av Rysslands invasion av Ukraina kom när han i en predikan förnekade existensen av ett ukrainskt folk och en ukrainsk nation.

För detta har han fått stark kritik från både politiska och kristna ledare. Nu tar EU-parlamentet bladet från munnen och kritiserar i skarpa ordalag Kirills uttalanden. I en resolution fördöms den ryska upptrappningen av krigföringen i Ukraina:

“Vi fördömer den roll patriarken Kirill, överhuvud för den rysk-ortodoxa kyrkan, spelar genom att ge teologisk legitimitet åt Rysslands aggression mot Ukraina”, heter det i resolutionen från EU-parlamentets ledamöter.

Präster uttrycker sorg

EU-parlamentet lovordar samtidigt modet hos de 300 präster i den rysk-ortodoxa kyrkan som i ett öppet brev fördömt aggressionen. Prästerna uttrycker där sin stora sorg över det lidande som det ukrainska folket drabbats av och uppmanar Ryssland att sluta sin krigföring.

Och prästerna i den ukrainska-ortodoxa kyrkan, som tillhör Moskva-patriarkatet, kräver i ett inlägg på Facebook att Kirill ställs inför rätta för sitt omdömeslösa agerande. De menar att patriarken “begått krigsbrott” och sammanfattar på vilket sätt i två huvudpunkter:

“1. Kirill förespråkar doktrinen om ´det ryska världsherraväldet´. Detta går inte ihop med den ortodoxa läran och måste fördömas som en irrlära.”

“2. Genom att ge sin välsignelse till kriget mot Ukraina och ge sitt stöd till den ryska aggressionen har Kirill gjort sig skyldig till brott mot moraliska principer.”

Prästerna avslutar sitt inlägg med att uttrycka en förhoppning om att utgången av en sådan rättegången “blir rättvis”, rapporterar European Times.


Fler artiklar för dig