Nyheter

Präst kritiseras för felaktig begravning

Carl-Henric Grenholm fick skriftlig erinran efter begravningsceremoni - menar att prästen bröt mot ett av sina prästvigningslöften

I höstas förrättade Carl-Henric Grenholm en begravning som enligt den avlidnes önskemål inte skulle följa Svenska kyrkans ordning. Enligt domkapitlet i Uppsala stift innebar detta att Grenholm bröt mot ett av sina prästvigningslöften. Därför har prästen och etikprofessorn nu fått en skriftlig erinran.

Den aktuella begravningen ägde rum i Missionskyrkan i Uppsala i början av oktober i fjol. Att händelsen blev en fråga för domkapitlet berodde på att Carl-Henric Grenholm själv informerade domkapitlet om begravningsceremonin.

För egen del hävdar han att han inte gjorde något fel. Bland annat hänvisar han till att kyrkoordningen inte specifikt ställer som krav att Svenska kyrkans handbok ska följas vid förrättningar. Dessutom uppger han att valet att inte följa handboken skedde “för att vara trogen mot löftet att förkunna evangeliet”. Han skriver att löftet att förkunna evangelium “är överordnat eventuella krav att följa handboken”. När det gäller själva begravningen menar han att den ska klassificeras som “evangelisk” – inte borgerlig.

Carl-Henric Grenholm anser även att det är tydligt att han medverkat i begravningsceremonin som professor i etik vid Uppsala universitet och inte som präst eller privatperson.

Uttalanden från biskopsmötet

Ärendet har behandlats under våren och domkapitlet i Uppsala stift håller inte med om Carl-Henric Grenholms resonemang.

Domkapitlet lyfter bland annat fram ett uttalande från biskopsmötet om att “det inte är förenligt med vigningslöftena för en präst att förrätta en begravning i icke-kristen ordning, vare sig det sker i tjänsten eller på fritiden” samt ett uttalande om att “det inte är förenligt med vigningstjänsten i Svenska kyrkan att inneha uppdrag som borgerlig vigselförrättare eller leda borgerliga begravningar eller andra alternativa ordningar”.

Klassificeringen av begravningen irrelevant

I beslutet, som Kyrkans tidning först rapporterade om, konstaterar domkapitlet att Carl-Henric Grenholm har medgivit att begravningsceremonin som han ledde inte följde Svenska kyrkans ordning för begravning. Därmed slår domkapitlet också fast att det inte är relevant om ceremonin betecknas som borgerlig eller något annat.

Domkapitlet hänvisar också till kyrkoordningen där det uttryckligen står att kyrkohandboken “ska användas vid huvudgudstjänster och kyrkliga handlingar”. Enligt domkapitlet är det därmed inte tillåtet för en präst att leda en begravning som inte följer kyrkohandboken med hänvisning till att begravningen inte är en kyrklig handling.

---

Fakta: Användningen av Svenska kyrkans gudstjänstböcker

  • “Kyrkohandboken ska användas vid huvudgudstjänster och kyrkliga handlingar. Den används även vid församlingens gudstjänster i övrigt.” (18 kap 3 § kyrkoordningen)

---

Fler artiklar för dig