Utrikes

Kyrkan ber judar om ursäkt - efter 800 år

Den engelska kyrkan ber judar och judendomen om ursäkt för antisemitiska lagar som stiftades för 800 år sedan – där judar fördrevs från landet i flera hundra år.

Vid en särskild gudstjänst i katedralen i Oxford på söndagen närvarade det brittiska samväldets överrabbin Ephraim Mirvis liksom en romersk-katolsk biskop och delegater från den engelska kyrkans ärkebiskop, rapporterar bland andra The Guardian.

Det sker på den 800:e årsdagen för synoden i Oxford år 1222. Då beslutade den dåvarande katolska kyrkans ledare att förbjuda allt socialt samröre mellan kristna och judar, att tvinga judar att bära särskilda märken och att förbjuda judar från att utöva vissa yrken. Det sattes också stopp för byggen av nya synagogor i landet.

Senare samma århundrade förbjöds judar från att äga mark och testamentera egendom till sina barn. En utbredd förföljelse kulminerade år 1290 då kung Edvard I fördrevs samtliga judar från England. Det dröjde sedan drygt 360 år innan de fick återvända.

Dagens engelska kyrka instiftades först sedan Henrik VIII brutit med påven på 1500-talet, men den vill oavsett uppmärksamma och försöka gottgöra “skamligt agerande” i det förgångna och stärka banden till det judiska samfundet, säger Jonathan Chaffey, ärkediakon i Oxford. I det råder total samsyn med den romersk-katolska kyrkan, tillägger han.

Fler artiklar för dig