Nyheter

Seoul blir värdstad för Lausannerörelsens nästa kongress

Nu står det klart var Lausannerörelsens fjärde stora kongress kommer att äga rum: Seoul i Sydkorea.
“Vi tror att det kommer bli ett avgörande ögonblick i kristen historia”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

1974 arrangerades den första konferensen i schweiziska Lausanne, dit tusentals evangelikala pastorer från hela världen kom för att utbyta idéer. En av de drivande var den amerikanska pastorn Billy Graham. Resultatet av mötet blev Lausannedeklarationen, en trosbekännelse med inriktning på evangelisation – och en organisation som heter Lausannerörelsen.

Sedan dess har det hållits ytterligare två konferenser, en i Manila i Filippinerna 1989 och en i Kapstaden i Sydafrika 2010.

2024 är det återigen dags för Lausannerörelsen att mötas – och nu står det klart var konferensen kommer att äga rum. Det blir Seoul i Sydkorea som kommer att stå värd för mötet.

“Seoul 2024 kommer att fira evangeliet och vår kärleksfulla och förlåtande Gud som har bjudit in oss att delta i hans uppdrag över världen”, sa organisationens ledare Michael Oh i ett pressmeddelande, enligt Evangelical Focus.

“Vi tror att det kommer bli ett avgörande ögonblick i kristen historia”, fortsätter Michael Oh.

Förhoppningen är att kongressen ska samla människor från kyrkor över hela världen och sätta särskilt fokus på kristendomen i Asien. Det var till Seoul som Billy Graham själv kom 1973 och samlade över en miljon människor för att lyssna på hans predikan.

---

Fakta: Lausannerörelsen

  • Över 2 000 personer kom till den första konferensen i Lausanne 1974, många av dem ledare i olika evangelikala kyrkor över hela världen.
  • Lausannedeklarationen, som innehåller 15 punkter, togs fram av en kommitté som leddes av teologen John Stott och är nu ideologisk värdegrund för många kristna organisationer.
  • Konferensen i Seoul 2024 blir Lausannerörelsens fjärde stora möte.

---

Fler artiklar för dig