Nyheter

Flera attacker mot kristna efter abortläcka i USA

“Jag kan inte säga att vi är totalt överraskade”

Efter att det avslöjats att Högsta domstolen i USA kan slopa aborträtten har kristna runt om i landet hamnat i skottgluggen. Flera kyrkor har vandaliserats och antiabort-organisationer har attackerats.

På söndagskvällen började det brinna på ett kontor i Madison i delstaten Wisconsin där en kristen antiabort-organisation håller till. En bild från lokalen visar krossade fönster, brandskador på en vägg och golv samt böcker utspridda på golvet. På en annan bild syns klotter på utsidan av byggnaden. “Om aborter inte är säkra så är ni inte heller det.”

Polisen uppger enligt Christian Post att förbipasserande upptäckte att det brann i lokalen strax efter klockan 18 på söndagskvällen. Räddningstjänsten larmades till platsen och branden kunde släckas innan den hann sprida sig. Polisen uppger vidare att två molotovcocktails hittades i lokalen som tillhör Wisconsin Family Action.

I ett pressmeddelande hävdar Wisconsin Family Action att en namngiven organisation, Anarchy 1312, har tagit på sig ansvar för attacken genom att lämna sin logotyp på en vägg.

Molotovcocktails igen

Några timmar efter branden i Madison började det också brinna i en lokal i Salem i delstaten Oregon. Och även här rörde det som en lokal som tillhör en anti-abortorganisation. Enligt nyhetsbyrån AP utbröt branden efter ett misslyckat inbrottsförsök varefter två molotovcocktails kastades mot lokalen.

De fysiska skadorna på byggnaden blev dock minimala och precis som i fallet med Madison befann sig ingen människa i lokalen.

Vandaliserade kyrkor

Söndagens attacker inträffade sex dagar efter att den amerikanska tidningen Politico publicerade ett utkast från Högsta domstolen i USA som visade att det finns en majoritet i domstolen för att riva upp aborträtten i landet.

Efter avslöjandet har protester genomförts på olika platser och AP skriver att två katolska kyrkor i delstaten Colorado även har vandaliserats.

På onsdagen krossades bland annat fönsterrutor i en kyrka i Boulder och på dess ytterdörrar klottrades budskapet “Min kropp, mitt val”.

– Jag kan inte säga att vi är totalt överraskade, säger Mark Hass, talesperson för ärkestiftet i Denver enligt Washington Times.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig