Nyheter

Kriget i Ukraina kan stoppa nödhjälp till Syrien

Katolsk hjälporganisation varnar för krigets konsekvenser för miljoner syrier

Det finns risk för att kriget i Ukraina gör att nödhjälp till 2,5 miljoner syrier uteblir, varnar CAFOD. Farhågorna hänger ihop med en överhängande risk att Ryssland inte förnyar överenskommelser med säkerhetsrådet angående gränskontroller och att flera länder sagt att de minskar stödet till Syrien.

Den katolska biståndsorganisationen CAFOD lyfte frågan om den viktiga hjälpen till Syriens befolkning vid en tvådagarskonferens i Bryssel måndag-tisdag denna veckan. De pekade på de fortsatt stora behoven hos en befolkning i ett land där kriget nu pågår för tolfte året.

Ändå har FN:s livsmedelsprogram sagt att man ska minska stödet till Syrien markant. Detta drabbar 1,35 miljoner människor direkt, säger Howard Mollett, policyrådgivare på CAFOD, till tidningen Premier Christian News.

“Vi ser redan att människor hoppar över måltider varje dag, eftersom de har mindre att äta. De säljer det bränsle de har fått för att skaffa mat. De gör saker som att bränna gamla skor för att få värme, och de struntar i att söka medicinsk hjälp för sina åkommor”, säger han.

Krävs godkännande av Ryssland

Det finns också stor oro över att leveranser till Syrien kan komma att stoppas vid gränserna framöver. FN skickar varje vecka runt 800 lastbilar fyllda av mat och förnödenheter till nordvästra Syrien. Regeringssidan i Syrien blockerar redan hjälp från regeringskontrollerade delar av landet till andra delar. Därför är hjälpen utifrån av stor vikt. Nu oroas CAFOD över dessa leveranser.

“För att denna hjälp ska komma fram krävs godkännande av Ryssland och de andra medlemmarna i säkerhetsrådet. Denna överenskommelse ska förnyas i juli i år och det finns stora farhågor om att den inte kommer till stånd i år. Följderna skulle bli katastrofala”, säger Howard Mollett.

800 000 barn undernärda

CAFOD manar därför till fortsatt engagemang för Syriens lidande befolkning, och hoppas med sitt initiativ kunna förmå både privata givare och regeringar att fortsätta det för Syriens folk livsviktiga stödet. I dagsläget räknar man med att läget vad gäller försörjning är “instabilt” för hela 12 miljoner syrier. 2,5 miljoner är i behov av matleveranser för sin dagliga överlevnad. 800 000 barn är undernärda.

Man pekar också på de stora insatser som görs av lokala organisationer och nätverk.

“Lidandet fortsätter”

“Dessa organisationer förstår läget på marken och sitt samhälle och de kan se till att hjälpen verkligen når fram”, betonar Mollett.

I dagsläget är det mer angeläget än någonsin att inte glömma bort Syrien, menar han.

“Just nu riktas medias strålkastarljus mot Ukraina och andra kriser, men lidandet i Syrien fortsätter”, säger Mollett till katolska Vatican News.

---

Fakta: EU var värd för mötet

  • “Supporting the future of Syria and the region” hölls i Bryssel måndag och tisdag denna veckan.
  • Med på konferensen fanns regeringsrepresentanter, internationella och lokala hjälporganisationer.
  • Syftet var att lyfta frågor om hjälp och stöd till regionen, liksom att verka för hållbara politiska lösningar. Även flyktingfrågor togs upp.
  • CAFOD är en internationell välgörenhetsorganisation och den officiella biståndsmyndigheten för Katolska kyrkan i England och Wales.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig