Nyheter

Tjugo kristna avrättade av IS i Nigeria

Flera dåd mot kristna i norra delen av landet - student stenades efter påstådd hädelse

IS-extremister har dödat 20 kristna personer i Nigeria. Det beskrivs som en hämnd för de IS-ledare som dödats tidigare i år i Mellanöstern.
– De kom i grupp med överlägsen eldkraft och tog över samhället, säger Hassan Chibok, en lokal ledare i byn Kautukari.

Ett 20-tal kristna har mördats i delstaten Borno, i nordöstra Nigeria. Samtidigt som massakern skedde var FN:s generalsekreterare António Guterres, på plats i Nigeria för att tala med överlevare av islamistiskt våld.

– Militär i området kallades in men skadan var redan skedd, säger Hassan Chibok till Daily Mail.

En hämndaktion

På en hemsida kopplad till terrorister har en film publicerats där IS-anhängare kallblodigt avrättar flera personer i civila kläder, enligt tidningen.

De ska ha svingat med sina vapen och uttryckt att morden är en hämnd för de IS-ledare som dödats i Mellanöstern tidigare i år. Männen som utförde avrättningarna var maskerade.

I Borno har de rivaliserande islamistgrupperna Boko Haram och Islamiska staten i Västafrika länge plundrat, kidnappat och dödat. Målet har varit att stoppa västerländsk utbildning och i stället införa sharialagar.

Samtidigt rapporteras att en student i delstaten Sokoto i nordvästra Nigeria, har stenats till döds. Vittnen berättar att kvinnan, som var kristen, attackerades av andra studenter på den skola där hon studerade.

Orsaken till dådet ska vara att hon på den digitala plattformen WhatsApp uttryckt kommentarer som uppfattades som hädelse mot profeten Muhammed, rapporterar Guardian.

Fördöms av myndigheter

Enligt den kristna människorättsorganisationen Christian Solidarity Worldwide, CSW, dödades kvinnan den 12 maj. Två personer togs om hand av polisen efter dådet som fördöms av lokala myndigheter.

Kristna som bor i området betvivlar dock att någon kommer att ställas inför rätta.

Detta eftersom tidigare rättsprocesser efter att kristna utsatts för avskyvärda handlingar, ofta lett till våldsamheter där förövarna gått fria från straff, skriver CSW.

“Be för fred”

Sofia Camnerin på Sveriges kristna råd skriver i en kommentar på Twitter:

“Jag säger det självklara. Ingen ska dödas för sin tros skull. Ingen ska döda för sin tros skull. Inte heller hetsa till våld o död. Nu. En kristen flicka i Nigeria stenad (!) till döds. Be för fred! Låt oss arbeta för fred!” skriver hon.

Muslimer i norr

Nigeria är ett delat land där kristna framför allt bor i söder medan muslimer befolkar den norra delen av landet där de senaste dåden inträffat.

År 2007 slog elever vid en skola i den nordöstra delen av landet ihjäl en lärare. Läraren anklagades för att ha vanhelgat Koranen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig