Nyheter

Nu väljs ny ärkebiskop - detta händer i veckan

Redan den här veckan kan en ny ärkebiskop för Svenska kyrkan väljas - detta är vad som krävs

På onsdag kan Svenska kyrkan rösta fram en ny ärkebiskop. Fem kandidater finns kvar i ett val som den här veckan kan sluta på två olika sätt.

Vem blir det som ersätter Antje Jackelén som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan? Mycket tyder på att det blir Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, som fick flest röster i nomineringsvalet och som även prästerna pekade ut som sin favorit i Dagens prästenkät.

Men valet är långtifrån avgjort. På onsdag hålls ärkebiskopsvalet och fem kandidater är kvar; förutom Martin Modéus handlar det om Johan Dalman, Mikael Mogren, Karin Johannesson och Fredrik Modéus.

Val på onsdag

Valet inleds på onsdag klockan 11.00 och sker på olika platser i landet, där 876 personer är röstberättigade. Valresultatet väntas komma senare på eftermiddagen.

I det här skedet kan ärkebiskopsvalet sluta på två sätt. Om en kandidat får över 50 procent av rösterna är ärkebiskopsvalet avgjort. Annars går de två främsta kandidaterna vidare till en andra valomgång som hålls den 8 juni.

Kandidaternas presentation

De fem kvarvarande kandidaterna har fått presentera sig själva då det anordnades en hearing i Lötenkyrkan i Uppsala. På debattplats i Dagen har det också gått att läsa mer om de fem biskoparna och varför de skulle passa som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan.

Antje Jackelén kommer att vara kvar på sin post fram till hösten och kommer att lägga ned staven på en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 30 oktober. Hennes efterträdare på posten, vem det nu blir, tas emot i en gudstjänst den 4 december. Under den månad då kyrkan saknar ärkebiskop kommer övriga biskopar att ta över arbetsuppgifterna.

Nomineringsval i stiftets hus i Uppsala, då en ny ärkebiskop ska utses i Svenska kyrkan.

---

Fakta: Ärkebiskopsvalet

  • De som har rätt att rösta i valet till ny ärkebiskop är ledamöter i kyrkostyrelsen, samt stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans 13 stift.
  • Även präster och diakoner i Uppsala stift är röstberättigade, då ärkebiskopen är knuten dit.
  • För att inte medarbetarna i Uppsala stift på egen hand ska avgöra valet delas deras röster med tio.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar