Nyheter

Frikyrkopodden: Stanley Sjöberg och debatten med muslimerna som vände vinden

Frikyrkopodden: Stanley Sjöberg utmanades dricka gift på scenen för att bevisa sin tro

Den kallas den stora debatten. Den muslimske apologeten Ahmed Deedat ska 1991 möta pingstpastorn Stanley Sjöberg för att diskutera Bibeln och Jesus. Det är en pingstpastor under press, som befinner sig i frysboxen inom pingst efter ett uttalande om helvetet.

Tre år före Ahmed Deedats besök förändras Stanley Sjöbergs liv drastiskt. En artikel i tidningen Dagen gör att pingstprofilen hamnar ute i kylan inom pingströrelsen. Artikeln har rubriken “Stanley Sjöberg avskaffar helvetet” och bygger på innehåll i den nyutgivna boken “Ur svenska hjärtans djup”, där han i ett kapitel om helvetet lyfter fram tanken om Guds totala försoning.

Många tolkar det som att Stanley inte tror på en dom för syndare. Predikantkollegor drar sig undan, kyrkobesök avbokas och många hör av sig för att beklaga hans teologiska hållning.

Ahmed Deedat_Dagen arkiv

Blåser kalla vindar

Så 1991 är det kalla vindar som blåser runt Stanley Sjöberg. Det är inte bara att han befinner sig ute i kylan inom pingströrelsen, han har också förstått att det finns en hotbild mot honom inför den stundande debatten med Ahmed Deedat. Arrangörerna har varnat honom för att uttala kritik mot islam eller Koranen, eftersom de då inte kan garantera hans säkerhet. Dessutom har en pastor ringt upp honom ett par dagar före debatten.

– Han sa att han kände till debatten och att han först bara ville säga att han inte gillar mig och tycker illa om mitt sätt att arbeta. Men han ville ändå berätta att han fått veta att de planerar att jag ska dö under debatten.

Spänd stämning

Stämningen i lokalen är spänd och efter debatten får åhörarna ställa frågor. En man kommer fram och i handen håller han en flaska med vätska i. Han citerar Markusevangeliet där Jesus säger att hans efterföljare kan dricka gift utan att skadas. “Jag har gift här”, säger mannen. “Kan du visa för publiken att du har en verklig tro på Jesus?”

Ahmed Deedat_Dagen arkiv

Stanley går fram till mannen, tar flaskan och går tillbaka till talarstolen. Efter en stund häller han upp vätskan i ett glas och säger till publiken att han skakar lite.

Lyssna till berättelsen om vad som hände sedan, hur predikantkollegorna reagerade på debatten och hur Stanleys fortsatta relationer med muslimer i Sverige såg ut, i senaste avsnittet av Frikyrkopodden:

---

Fakta: The great debate

  • Två debattkvällar 1991 mellan den muslimske apologeten Ahmed Deedat och pingstpastorn Stanley Sjöberg.
  • Temat för den första kvällen var “Är Bibeln Guds ord?” och temat för andra kvällen var “Är Jesus Gud?”

---

Fler artiklar för dig