Nyheter

Kyrkor förstörda i upplopp efter gripandet av misstänkta mördare

Gripandet av två misstänka gärningsmän för stenandet av flicka ligger till grund för upploppen

Kyrkor, stift och kristna butiker har vandaliserats av aggressiva upplopp i Nigeria. Det skedde efter gripandet av två män som anklagas för mordet på en kristen student.
– De attackerade också ett center tillhörande stiftet samt satte eld på en buss bredvid, säger pastor Christopher Omotosho.

Upplopp och attacker mot kyrkor och kristna butiker var något som drabbade staden Sokoto i Nigeria nyligen. Detta efter att två misstänkta muslimska män arresterats för mordet på den kristna studenten Deborah Emmanuel Yakubu, rapporterar Evangelical Focus Europe.

Bland annat skadades en evangelisk kyrka och en katolsk katedral av den upprörda folkmassan, som krävde att de två arresterade männen skulle frisläppas.

Enligt Christopher Omotosho, pastor och talesperson för Sokoto stift, krossade demonstranterna fönstren på den ena kyrkan samt vandaliserade en buss tillhörande församlingen.

– De attackerade också ett center tillhörande stiftet samt satte eld på en buss bredvid, säger Omotosho.

Uttryckte bestörtning

Polisen i staden försökte stoppa de våldsamma upploppen genom bland annat tårgas men utan större framgång. I stället fortsatte upploppen i form av vandalisering av butiker som ägs av kristna.

Även församlingen ECWA och dess pastor Stephen Baba Panya i Sokoto uttryckte bestörtning över upploppen och orsaken bakom.

– Det brutala dödandet och bränningen av Deborah av några vilseledda muslimska studenter är inget annat än öppen kriminalitet som vi på ECWA fördömer skarpt, sa Baba Panya.

– Vi uppmanar därför Sokotos delstatsregering under ledning av Hans Excellens, Aminu Tambuwal, att vara medveten om att inget lämnas åt sidan utan för att säkerställa att rättvisa verkligen skipas, avslutar han.

Stor förföljelse

Förföljelsen av kristna i Nigeria är intensiv i vissa områden. Förutom de händelser nämnt ovan har även 20 kristna nyligen avrättats av IS i nordöstra delen av landet.

Även i området Borno har de rivaliserande islamistgrupperna Boko Haram och IS kidnappat, dödat och plundrat allt i sin väg. De båda grupperna vill stoppa all form av västerländsk utbildning och i stället införa sharialagar.

---

Fakta: Mordet på Deborah Emmanuel Yakubu

  • Det var den 12 maj som studenten Deborah Emmanuel Yakubu blev stenad till döds av två misstänkta gärningsmän i staden Sokoto i Nigeria.
  • Motivet bakom mordet var att kvinnan var kristen och påstås ha hädat mot profeten Muhammed på den digitala appen WhatsApp.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig