Nyheter

Ny rapport: Nästan 200 katolska präster i tyskt stift begick övergrepp

De flesta av prästerna som misstänktes för övergrepp förflyttades endast. Arkivbild.
Nästan 200 katolska präster i Münster stift i västra Tyskland har sexuellt utnyttjat minderåriga under tidsperioden 1945–2020, enligt en ny rapport. Antalet offer är minst 610 – men den verkliga siffran kan vara tio gånger högre.

Minst 196 präster har gjort sig skyldiga till sexuella övergrepp mot minderåriga under åren, enligt en rapport från Universität Münster som tagits fram med stöd av stiftet. Forskarna har fått fri tillgång till stiftets arkiv och även intervjuat många offer.

Rapporten slår fast att minst 610 barn och unga utsattes för övergreppen, men den verkliga siffran är troligtvis åtta–tio gånger högre.

Ber om ursäkt

Rapporten slår även fast att stiftets ledning mörklagt det som hänt och endast ingripit för syns skull. De flesta av prästerna som misstänktes för övergrepp förflyttades endast, i stället för att få rätten att arbeta som präst indragen.

– Biskoparna och andra tjänstemän i stiftsledningen var i vissa fall mycket väl medvetna (om övergreppen), säger medförfattaren Thomas Grossboelting.

Prästerna som pekats ut utgör omkring fyra procent av alla präster som arbetat i stiftet under tidsperioden. Runt fem procent av de utpekade prästerna var serieförbrytare och stod för fler än tio övergrepp var.

Münsters biskop Felix Genn ber i ett uttalande om ursäkt till offren för övergreppen och mörkläggningen.

Under 2018 slog en rapport beställd av Katolska kyrkan i Tyskland fast att minst 3 677 personer utsattes för övergrepp mellan 1946 och 2014. Mer än hälften av offren var 13 år eller yngre.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig