Nyheter

Boris Johnsons bibelläsning väckte reaktioner

Läste ur Filipperbrevet på drottningens jubileum – ”ironiskt” menar kritiker

Brittiske premiärministern blev utbuad på drottning Elizabeths platinajubileum nyligen, och att han själv läste Bibeln vid högtiden i kyrkan kallas “ironiskt” eller skrattretande efter skandalerna runt “Partygate”. I brittiska medier diskuteras nu Johnstons tro.

I början av juni firade drottning Elizabeth 70 år på tronen som regent. Vid firandet i S:t Paul’s Cathedral den 3 juni deltog premiärminister Boris Johnson – som själv samtidigt var föremål för en misstroendeomröstning gällande egna fester under coronapandemin, fester som hållits i strid med då rådande restriktioner. Johnson har friats, men under drottningens jubileum buade publiken när Johnson och hans fru Carrie uppenbarade sig i kyrkan.

Läste om sanning och rätt

Vid högtiden i kyrkan läste Johnson bibelord från Nya testamentet. Boris Johnson läste ur Filipperbrevet 4:8: “Och så, mina bröder: det som är sant, det som är upphöjt, rätt och rent, det som är värt att älska och akta, allt som kallas dygd och allt som förtjänar beröm, ta fasta på allt detta.”

Många uppfattade det som “ironiskt” att Johnson läste bibelord om dygd, och vissa lovordade jubileumsarrangörerna för att ha valt just dessa bibelord åt Johnson. “Hatten av för arrangörerna som tvingade honom att läsa detta”, konstaterar komikern Armando Iannucci i tidningen Independent. “Till och med Gud måste ha skrattat”, skriver en kommentator i The Guardian.

Citerade Psaltaren

Johnson har fått kritik för att han verkar ha ett tänjbart samvete just vad gäller sanning och rätt. Efter jubileet tog debatten om premiärministerns tro eller otro ny fart, och hans eget tredje bröllop i en katolsk kyrka för ett år sedan har också återkommit i debatten (se Dagen 30 maj 2021). Boris Johnson är katolskt döpt, men i tonåren blev han anglikan. Johnsons två tidigare äktenskap ingick han som anglikan, och därmed kan hans katolska äktenskap nu räknas som hans första enligt Katolska kyrkan.

När Johnson tidigare fått frågor om sin tro av en journalist svarade han reportern att han inte tänkte diskutera dessa frågor. Men när reportern citerade Labourledaren Keir Starmer, som menar att Johnson inte tror på Gud, lade Johnson till en vers ur Psaltaren, psalm 14 vers 1: “Dårarna tänker: ‘Det finns ingen Gud’”.

“Är en dålig kristen”

Intervjuad strax efter påsk 2021 sa han också om sin tro att han anser att kristendomen är “ett superbt etiskt system” och att kristendomen “ är förnuftig”, men att han själv är “ett slags mycket, mycket dålig kristen”. Samtidigt har Johnson deltagit aktivt i ett bibelläsningsprojekt som King James Bible Trust arrangerade år 2011, skriver Christian Post (3 juni).

Är han då katolik eller anglikan? Den frågan har premiärministern inte velat besvara. Men det finns ytterligare komplikationer vad gäller Johnsons tro än de som handlar om hans egen privata tro. I premiärministerns ämbetsutövning ingår att samråda med drottningen vad gäller tillsättandet av anglikanska biskopar. Men detta kan han bara göra som anglikan. Om han är praktiserande katolik får han enligt en lag från 1829 inte rådslå med drottningen om biskoparna.

Han måste då delegera detta beslutsfattande till en annan minister, skriver brittiska The Mirror.

---

Fakta: Partygate – en brittisk skandal

  • Partygate handlar om sammankomster av regerings- och konservativ partipersonal som hölls under covid-19-pandemin 2020 och 2021, då folkhälsorestriktioner förbjöd de flesta sammankomster.
  • Bland annat handlar det om en fest i premiärministerns trädgård på 10 Downing Street 20 maj 2020, då det enligt restriktionerna var tillåtet att träffa en person ur ett annat hushåll, om man höll sig utomhus och på två meters avstånd från varandra. Vid festen deltog 100 personer.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig