Nyheter

Kristen pakistanier dömd till döden för hädelse

34-årige Ashfaq Masih menar att anklagelserna beror på att en affärskonkurrent vill bli av med honom

En 34-årig verkstadsägare i Pakistan har dömts till döden för hädelse. Han nekar till anklagelserna och menar att de beror på att en annan verkstadsägare vill få honom ur vägen för affärerna.

Det har gått fem år sedan Ashfaq Masih anklagades för hädelse när han arbetade i sin cykelverkstad i Lahore, Pakistans näst största stad. På måndagen dömdes han till döden för brottet hädelse.

En kund ska 2017 ha åberopat sin tillhörighet till en asketisk gren av islam för att slippa betala för en cykelreparation, vilket Masih inte gick med på. Det hela slutade med att Masih blev polisanmäld för hädelse mot islams profet Muhammed, ett brott som enligt pakistansk lag bestraffas med döden, rapporterar Christian Post.

Nekar till anklagelsen

Ashfaq Masih nekar till hädelseanklagelserna och menar att de är “grundlösa, falska och oseriösa”. Av domstolshandlingarna framgår det att han menar att han nämnt sin egen kristna övertygelse för kunden och sagt att vill ha betalt för sitt arbete.

“Jag har varken yttrat eller kan tänka något nedsättande ord mot profeten Muhammed”, har 34-åringen uppgett i rättegångsprocessen.

Han menar att anklagelserna i stället beror på att ägaren till en konkurrerande cykelverkstad agerat i maskopi med kunden, i syfte att provocera fram en situation som skulle tvinga Ashfaq Masih att stänga sin verkstad.

Nu har alltså domstolens dödsdom mot honom kommit. I väntan på domens verkställande förvaras Ashfaq Masih i ett fängelse i Lahore. Domen kan dock överklagas till högre instans.

“Sorglig men väntad” dom

Nasir Saeed, direktor vid CLAAS, säger i ett uttalande att domen är “sorglig men väntad”.

– Jag tror inte att jag minns något fall där en lägre domstolsinstans friat någon som anklagats för hädelse. Domarna vet att sådana fall tas upp för att bestraffa motståndare som man har något otalt med, särskilt kristna, säger Nasir Saeed.

Han menar att domarna i de lägre instanserna ofta dömer den hädelseanklagade till ansvar för att slippa utstå folkets ogillande.

– [Ashfaq Masih] är oskyldig och har redan suttit fem år i fängelse för ett brott som han aldrig begått, säger Nasir Saeed.

Andra domen på en månad

Domen mot Masih är den andra hädelsedomen mot kristna i Pakistan under de senaste månaderna. Den 11 juni dömdes bröderna Amoon och Qaiser Ayub till döden för hädelsebrott.

Det pakistanska parlamentets underhus, nationalförsamlingen, har i en resolution framhållen vikten att av inte missbruka hädelselagen “på det här sättet”, säger Nasir Saeed.

– Men nationalförsamlingen har inte lyckats förändra situationen eller komma med någon lagstiftning som hindrar det pågående missbruket av hädelselagen, säger han.

---

Fakta: Förföljda kristna i Pakistan

  • Kristna ses i landet som andra klassens medborgare och utsätts för förföljelse i olika delar av samhället, enligt organisationen Open doors.
  • Pakistan hamnar på åttonde plats på listan över länder med svårast förföljelse mot kristna minoriteter, enligt 2022 års upplaga av rapporten World Watch Watch som årligen presenteras av Open doors.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig