Nyheter

KD trotsar M och SD – satsar på bistånd i valet

KD hoppas på att fånga in borgerliga väljare som vill ha kvar enprocentsmålet

Kristdemokraterna har inga planer på att vika ned sig i biståndsfrågan, utan går till val på ett effektivt och generöst bistånd. Helt på tvärs mot vad M och SD föreslår.
– I ett gott samarbete förödmjukar man inte varandra i hjärtefrågor, säger Gudrun Brunegård (KD).

VISBY. Med drygt två månader kvar till valet släpper Kristdemokraterna en ny rapport där de slår fast att de tänker gå till val på att Sverige ska ha ett effektivt och generöst bistånd. Frågan ser därmed ut att splittra regeringsunderlaget på högersidan, där både M och SD vill minska biståndet och framför allt prioritera katastrofhjälpen.

Kristdemokraterna tänker tvärtom.

– Vi vill lägga tyngdpunkten på utvecklingsbiståndet, säger Gudrun Brunegård, partiets biståndspolitiska talesperson.

Långsiktiga lösningar

Hon förklarar att det viktiga är att få till långsiktiga lösningar för att människor ska komma ur fattigdom och på sikt inte längre behöva ekonomisk hjälp från rikare länder. Ett generöst och effektivt bistånd är också ett sätt att minska flyktingströmmarna, vilket skulle minska antalet människor som söker sig till Europa för att söka asyl, ett samband som hon tycker att M och SD borde förstå.

– Skulle vi upphöra med utvecklingsbiståndet skulle det öka instabiliteten. Fler skulle drivas på flykt och situationen förvärras. Därför är det viktigt att ta fram konkreta förslag på hur biståndet ska effektiviseras, säger Gudrun Brunegård.

– När jag lyssnar på mina kolleger i M och SD i riksdagen lyfter de korruption och ineffektivitet som argument för att minska biståndet. Då anser vi att det är viktigare att komma till rätta med de problemen, i stället för att minska biståndet.

M och SD har i dag 40 procents väljarstöd, KD har 6 procent, det är David mot Goliat här?

– Ja, men David besegrade Goliat, så det var väl ett mycket bra exempel, säger Gudrun Brunegård.

– De andra partierna vet att biståndet är viktigt för oss i Kristdemokraterna. I ett gott samarbete är det god ton att inte förödmjuka varandra i respektive hjärtefrågor. Genom att vi flyttar fram våra positioner ökar vi förutsättningarna för att vi ska bibehålla det höga biståndet.

Gudrun Brunegård tror också att många borgerliga väljare värnar om biståndet och nog är oroliga när de hör att andra partier vill skära ned. Därför tror hon att det här kan locka fler att rösta på KD.

– Det här en stark fråga för våra kärnväljargrupper.

Gudrun Brunegård, Kristdemokraterna

Kritiska mot S-linjen

I rapporten är KD även kritiska till de avräkningar som görs, där den nuvarande S-regeringen valt att använda stora summor från biståndsbudgeten till flyktingmottagning av ukrainare i Sverige.

– Vi menar att det är ett grundfel att göra avräkningar för att använda pengar i Sverige när vi har så god ekonomi som vi har, säger Gudrun Brunegård.

– Biståndet ska inte användas i Sverige.

Därför har KD i sin nya rapport tagit fram tre förslag: så länge ekonomin är god ska inga avräkningar göras, inga avräkningar ska heller göras mitt i ett budgetår, och det ska finnas ett tak på tio procent för hur stora avräkningar som får göras.

– Det får inte bli uppemot 40 procent av biståndsbudgeten som används till avräkningar. Här kommer vi med ett tydligt besked: bara i kristider och max tio procent.

Förtroendet skadas

Gudrun Brunegård beklagar situationen som uppstått nu, då S-regeringen mitt under budgetåret plockade bort en stor del av biståndet, för att senare börja pytsa tillbaka det när antalet ukrainska flyktingar inte var så många som beräknat.

– Då har organisationer hastigt och lustigt skurit ned på sin verksamhet och när pengarna kommer tillbaka kanske de redan avslutat vissa av sina projekt.

– Den ryckigheten är destruktiv och det skadar förtroendet för Sverige i världen.

---

Fakta: Svenskt bistånd

  • Sverige brukar klassas som bäst i klassen när det gäller bistånd.
  • Ett skäl till det är enprocentsmålet, alltså att en procent av BNI ska gå till bistånd.
  • KD går nu till val på att behålla målet, samt att effektivisera biståndet.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig