Nyheter

Kvinna bad vid abortklinik - slipper böter

Polisen bedömde att brittiska Rosa Lalors promenad utgjorde en protestaktion

Polisen i Liverpool har lagt ner ärendet mot 76-åriga Rosa Lalor, som bötfälldes för att hon gick runt och bad tyst vid en abortklinik under corona-restriktionerna. Samtidigt är flera förbud mot prolife-aktioner vid abortkliniker på gång i Storbritannien.

Polisen ville att Rosa Lalor skulle betala motsvarande 2 500 kronor i böter, trots att restriktionerna i februari 2021 tillät promenader inom rimligt avstånd från hemmet.

Nu har polismyndigheten i Merseyside, Liverpool, förklarat att det var fel att gripa och bötfälla Rosa Lalor, skriver bland andra CBN News. I stället finner man att kvinnan agerade inom ramen för sina rättigheter och hade en “giltig ursäkt” för att be utomhus på en offentlig plats.

Rosa Lalor var ute och gick för sig själv nästan varje dag under förra årets nedstängning. Hon bar munskydd och bad tyst med hörlurar på sig, skriver den kristna juristorganisationen ADF UK, som drivit hennes ärende.

Men eftersom hon denna dag gick runt vid en abortklinik, hävdade polisen som stoppade henne att Rosa Lalor i själva verket begett sig till platsen för att utföra “en protestaktion”.

Hon greps, kördes hem i polisbil, och anmäldes för brott mot corona-restriktionerna.

Förbud mot bön i flera orter

Även om polisen lagt ner ärendet mot Rosa Lalor, pågår försök runt om i Storbritannien att begränsa möjligheten att be eller utöva annan påverkan i närheten av abortkliniker, skriver ADF UK.

Både i Richmond och Ealing, utanför London, har myndigheterna infört 150 meter breda “buffertzoner” runt vårdinrättningar som erbjuder abort, där även tyst bön är förbjudet. Stadsfullmäktige i Liverpool och Bournemouth överväger att förbjuda prolife-aktivister att yttra sig, eller erbjuda kvinnor rådgivning, i närheten av abortkliniker. I Aberdeen antogs nyligen ett förslag om liknande restriktioner.

Denna vecka prövar brittiska Högsta domstolen en lag som förbjuder “påverkan” inom 100 meter kring abortkliniker i Nordirland, rapporterar BBC.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig