Nyheter

Scouter bygger broar på läger

Svenska arrangörer bakom Camporama 22

Svenska scoutkåren Royal Rangers har bjudit in de nordiska grannländerna till ett gemensamt läger. Temat är att bygga broar.

– Den kristna resan handlar inte bara om tro utan trofasthet i relationer. Om du bygger en bro ska den vara hållbar och tillförlitlig. Detsamma gäller relationer, säger Eber Axelsson, nationell guide för Camporama 22, som är det internationella namnet för scoutlägret.

Lägret pågick i Ladtjärnstorp i Värmland mellan den 24-29 juli. Svenska Royal Rangers är för första gången arrangörer för det internationella lägret. 340 barn och ungdomar i åldrarna 10-18 år deltar från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

En av tävlingarna går ut på att olika lag tävlar mot varandra i att lösa ett problem på tid.

– De ska bygga en liten bro med begränsat material, över ett vattendrag där man har krokodiler i, förklarar Daniel Bergfors, nationell samordnare för lägret.

Under lägret byggdes det både broar mellan stolpar och mellan människor.

“Djupare förståelse”

Bron är en symbol för lägret, men det handlar inte bara om fysiska broar.

– Vi utmanar deltagarna att bli vän med främlingar. De äldre får också en utmaning att tänja på sina gränser när det gäller mod. Mod att utföra saker som man annars är obekväm med. Har jag mod att hjälpa ett barn som blir mobbat? säger Eber Axelsson.

– Det skapar en djupare förståelse för identiteten och förvaltarskapet.

Varje morgon på lägret börjar med flagghissning och avslutas med ett lägerbål på kvällen.

– Varje land har en kväll då man startar upp lägerbålet med sånger och lek. Kvällen fortsätter med drama där man följer Paulus liv. Dramat mynnar ut i andakt och sedan förbön i patrullerna.

Spontan brevväxling

Under de sex dagarna har deltagarna varit snabba att omsätta övningarna i praktiken.

– Det har börjat ske en spontan brevväxling mellan deltagarna i de olika länderna. Man sänder meddelanden till varandra av uppmuntran. Vi bygger brobygge till kamrater och mellan länderna, säger Daniel Bergfors.

---

Fakta: Camporama 2022

  • Arrangörer är svenska Royal Rangers, en scoutliknande verksamhet på kristen grund, främst inom pingströrelsen.
  • Deltagande länder förutom Sverige: Norge, Danmark och Finland.

---

Fler artiklar för dig