Musik

Rapparen Freeman bytte liv och lanserar video i kyrka

Bytte ett liv med pengar och “coolt flöde” mot livet som troende

Som barn gick rapparen i kyrkan varje söndag, men senare vände han kyrkan ryggen och satsade på ett liv som rappare. Nu har han skrivit låten “Jesus lever” och hade i onsdags förpremiär för ny video i Stefansdomens vindsvåning i Wien.

Freeman heter egentligen Philipp Michaelitsch, men är sedan 20 år tillbaka känd som rapparen Freeman. Han växte upp i ett katolskt präglat hem i Wien och Niederösterreich, men lämnade senare kyrkan, rapporterar katolska tidskriften Signum.

Han utbildade sig senare inom företagsledning, men det blev som rappare han gjorde karriär. Där handlade livet mycket om “att ha framgång med kvinnor, ha kul i livet, med pengar, bilar, feta beats och coolt flöde”, säger han.

“Lättare att leva”

Men för fem år sedan hittade han tillbaka till tron. Han hade börjat gå i mässan igen, och upplevt att han då kände sig bättre och bättre. “Det är som att man fått lättare att leva”, konstaterar han. Nu har han skrivit låtar med kristna teman, som “Jesus lever”, “Ärkeängeln Mikael” och “Jahve”. Han blandar gärna olika stilar och musikinfluenser i sina låtar, skriver han själv på sin hemsida.

I onsdags var det premiär för hans nya musikvideo i Stefansdomens vindsvåning. “Att en som jag, med min bakgrund, befinner sig i kyrkan är ett absolut under”, säger han själv till dagstidningen Presse.

Att det blev just Stefansdomen hänger ihop med att han under pandemin spelade tillsammans med sina vänner regelbundet vid Donaukanalen. Då mötte han också Stefansdomens domorganist Konstantin Reymaier.

Som barn gick rapparen i kyrkan varje söndag, men senare vände han kyrkan ryggen och satsade på ett liv som rappare. Nu har han skrivit låten “Jesus lever” och lanserade i onsdags ny video i Stefansdomens vindsvåning i Wien.
Som barn gick rapparen i kyrkan varje söndag, men senare vände han kyrkan ryggen och satsade på ett liv som rappare. Nu har han skrivit låten “Jesus lever” och lanserade i onsdags ny video i Stefansdomens vindsvåning i Wien.

Samarbetade med organist och dansare

De inledde ett samarbete, och vid pingsthelgen 2021 gjorde de tillsammans en crossover-video. I det projektet deltog Reymaier som organist, konstnären Bili Thanner med sitt verk “Himmelsleiter” och dansaren Iryna Tsymban från statsoperans balett stod för dansen.

Den nya videon heter “Allt och mer därtill” och efter förhandspremiären i Stefansdomen ska den presenteras offentligt den 16 september.Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig