Nyheter

EU:s högste ledare bodde två dagar i Taizé

“Jag har alltid velat besöka Taizé” sa Ursula von der Leyen om dagarna i den kristna kommuniteten

Ursula von der Leyen säger att hon sett flera familjemedlemmar komma tillbaka förvandlade efter att ha besökt Taizé. Själv har hon funnit inspiration till engagemanget för fred och för klimat i den kristna tron, och var glad över att nu själv blivit inbjuden till den kristna kommuniteten.
– En underbar erfarenhet, summerar hon.

EU-kommissionens ordförande besökte Taizé i Frankrike under två hela dagar i helgen, och skriver på sociala medier att hon blev imponerad av de ungdomar hon mötte.

“I Taizé mötte jag unga människor som lever ett fullödigt och meningsfyllt liv. De tar hand om människor och de tar hand om vår planet. Jag är övertygad om att ett Europa med dessa unga är i goda händer.”

Under besöket mellan fredag och lördag talade von der Leyen om fred och om miljö- och klimatfrågor, och hon var tydlig med att hon själv hittade inspiration till sitt engagemang i den kristna tron, skriver den katolska tidningen La Croix.

“De förändrades på djupet”

– Redan som ung lärde jag känna andan i Taizé, sa hon till franska Francetv.info som var på plats vid besöket. Hon berättade att hennes bror och även hennes kusin hade tillbringat tid i Taizé som unga och att detta hade förändrat dem på djupet.

– Nu blev jag själv inbjuden, och detta har varit en underbar erfarenhet, sa hon.

EU-kommissionens ordförande stannade i två hela dagar i kommuniteten och deltog i internationella möten där. Sedan i påskas har över 20 000 unga deltagit i olika typer av möten och aktiviteter med internationell prägel som hållits i Taizé.

– Jag kommer att tala om fred, och jag kommer att lyssna på de unga. Andan i Taizé handlar mycket om fred och försoning. Detta är något vi verkligen har behov av i dag, lika mycket som 1940 när broder Roger skapade Taizé, sa Ursula von der Leyen till en samlad presskår när hon kom till kommuniteten i Saône-et-Loire.

Klimatfrågor en utmaning

Två andra heta ämnen under dagarna i Taizé var klimatutmaningarna och kriget i Ukraina. När det gäller klimatet har dagens vuxna en stor utmaning, menade hon.

– Vi i vår generation måste kämpa hårt för att vår planet och vårt Europa ska kunna föras vidare till nästa generation så att de får möjlighet att dela samma känslor för och minnen av vårt gemensamma Europa, sa hon.

Taizés ledare, broder Alois, var mycket glad över besöket från EU-ledaren.

– Det är ett viktigt besök, vi är glada över hennes besök och också över att hon inte bara kom hit helt kort utan bodde här med oss i två dagar. Det är viktigt både för de unga och även en signal om att de politiska beslutsfattarna lyssnar på de unga, sa han.

“Vi delar samma passion”

Broder Alois betonar att den europeiska tanken måste leva vidare.

– I hjärtat hör vi samman. Det är ett arv från broder Roger, som redan tidigt sammanförde bröder och systrar från öst och väst, medan dessa delar av Europa ännu var åtskilda. I dag är Europa enat, men kontinenten måste nu växa i enhet. Vi delar denna passion med Madame von der Leyen.

---

Fakta: Grundades av broder Roger

  • Taizé är en ekumenisk kommunitet i Bourgogne i östra Frankrike.
  • Kommuniteten grundades år 1949 av Roger Schutz, sedermera Frère Roger (broder Roger). Den har i dag cirka hundra medlemmar, från mer än 30 länder.
  • Kommuniteten präglas av sitt gudstjänstliv, och sångerna från Taizé har blivit kända över hela världen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig