Nyheter

Ukrainska pingstledaren: Tusentals icke-troende kommer till kyrkorna

Det brutala kriget ger växande pingströrelse nyckelroll i ukrainska samhället

Mitt i de dagliga raketanfallen samlas 1 500 personer, varav många icke-troende, till kvällsgudstjänst i hamnstaden Mykolaivs pingstkyrka. Pingstbiskopen Michail Panochko i Kiev besöker just nu Sverige – och berättar om “ondskans imperium” och församlingarnas mathjälp till 100 000 krigsdrabbade varje dag.
– Vi är djupt tacksamma över hjälpen från Sverige och våra kristna vänner här, säger han till Dagen.

Filadelfiakyrkan i Stockholm kryllar av kristna ledare från både Öst- och Västeuropa när Dagen sitter ner med delegationen från Ukraina. Michail Panochko har redan predikat, och berättat något om vad pingstförsamlingarna i hans hemland står i just nu. Vidare mottagit förbön för sig själv och sitt land från de europeiska kollegorna under en laddad kvällsgudstjänst med bön för fred.

– Det har varit viktigt för oss att komma hit och uttrycka vårt tack för den hjälp som vi har fått. De europeiska länderna har tagit emot miljoner av flyktingar från Ukraina.

– Inte minst är vi tacksamma för alla förböner. Det är den allra viktigaste hjälpen som vi kan få, säger Michail Panochko, som möter Dagen ihop med sin viceledare Anatoliy Kozachok samt sin tolk och internationella sekreterare Yuriy Kulakevych.

Pingstledningen i Ukraina på besök i Stockholm och PEF-konferens, 2022.

Brutalt krig pågår

Under de sex månader kriget har pågått har de lämnat sitt land för kortare besök i Rumänien och Polen. Nu känns det angeläget att möta pingstledare från Europa här i Sverige. I helgen passar de också på att träffa flyktingar och församlingsgrupper från hemlandet i bland annat Linköping, Västerås och Stockholm.

Den ukrainske pingstledaren håller inte igen när han ska beskriva det som pågår mitt i Europa.

– Det är ett brutalt och oprovocerat krig som Ryssland för mot vårt land. En massa barn är mördade, civila skjuts till döds, kvinnor och barn våldtas, fångar behandlas väldigt illa. De bryter sig in i husen och förstör.

– Vi har aldrig i historien sett ett så dåligt uppförande av den ryska armén.

Drygt 30-tal kyrkor förstörda

De ukrainska pingstförsamlingarna har drabbats av att en del av deras medlemmar flyr från krigszonerna och lämnar landet. 25 pastorer och 128 medlemmar har samtidigt gått in i armén för att försvara Ukraina. Ett drygt 30-tal pingstkyrkor på olika platser har blivit förstörda eller skadade. Men kriget har samtidigt inneburit att församlingarna har fått en betydelsefull roll i hjälparbetet och att många nya människor vänder sig till dem.

Tusentals ton av mat, kläder, medicin och vatten har levererats till krigszonerna och de ockuperade områdena.

– Redan de första dagarna av kriget satte vi i kyrkorna ihop räddningsteam av medlemmar för att kunna evakuera människor från stridsområdena. I västra delarna av Ukraina har över 200 000 internflyktingar blivit mottagna i våra kyrkor. Nästan varje kyrkobyggnad i landet är packad med människor som sover på golvet.

– Våra pingstkyrkor ger mathjälp till mer än 100 000 människor dagligdags, säger Michail Panochko.

Myndigheterna positivt inställda

Till de av Ryssland ockuperade områden kan pingstförsamlingarna inte nå fram, men de går in i krigszonerna så långt den ukrainska armén finns med. Michail Panochko beskriver det som att församlingarna har fått en avgörande funktion, och av myndigheterna uppskattad, för att landet ska kunna fungera.

Han talar om att pingstunionen har tillträde och relationer till både president Zelenskyj och det ukrainska parlamentet – och en religionsfrihet som övergår de flesta länder i Europa.

– Det som händer har förstärkt auktoriteten och det goda ryktet om församlingarna. Jämfört med tidigare kommer också tusentals nya icke-troende människor till kyrkorna, säger han.

Gudstjänst med 1 500 deltagare

Ett exempel är pingstförsamlingen i hamnstaden Mykolaiv vid Svarta havet i södra Ukraina, där det brukar vara dagliga bombningar från Ryssland. Viceledaren Anatoliy Kozachok berättar att han varit på besök i staden och deltagit i en gudstjänst en söndagskväll nyligen.

– Det var 1 500 personer som kom till gudstjänsten i kyrkan, många icke-troende. Detta trots att det hela dagarna faller raketer. Människor öppnar sitt hjärta för att de ser vad kyrkorna gör och Guds kärlek genom oss, säger Anatoliy Kozachok.

Pingstledningen i Ukraina på besök i Stockholm och PEF-konferens, 2022.

En halv miljon Nya testamenten har församlingarna delat ut till civila och militärer senaste halvåret. Och om det vanligtvis brukar vara mellan 4 000 och 5 000 människor som döps i församlingarna under sommarmånaderna, så tror man på högre dopsiffror i år, även om statistiken inte är riktigt färdig än.

Relationer i kristenheten prövas

I Stockholm har den ukrainska pingstdelegationen bland annat mött den belarusiske pingstbiskopen Leonid Biruk, som deltog i samma gudstjänst. Avsikten var också att ryska pingstledningen skulle ha kommit, men de fick inte visum in i Schengenområdet.

Det är inte alltid helt lätt att ens som kristna bröder och systrar finnas på olika sidor i ett pågående anfallskrig, här drivet av ryska statsledningen. Men inom det europeiska pingstnätverket ges utrymme att mötas och samtala, och få förståelse för sin situation även från kristna i andra länder.

– Vi hade förväntat oss hjälp från våra ryska bröder, men de har varit väldigt rädda och inte ens vågat skriva ordet “krig” i sms. Det är synd att kyrkorna i Ryssland inte delar sanningen om situationen i sina församlingar.

– Men vi känner inte på något sätt hat mot dem, säger Michail Panochko.

Wake up Euorpe 2022 i Filadelfiakyrkan, Stockholm. Pingströrelsens ledarkonferens i Europa, PEF.

Hoppas på fortsatt stöd

Pingstledningen från Ukraina lägger också en andlig aspekt kring kriget, och menar att Gud står på Ukrainas sida mot “ondskans imperium”. De ser det som ett mirakel från Gud att landet inte gav upp de tre första dagarna av kriget, som var Putins plan.

Anatoliy Kozachok säger att det kan vara en del av Guds plan att Ukraina får vara ett verktyg för den slutliga förstörelsen av kommunismen, och för att stoppa ett vidare krig i Europa.

De hoppas på fortsatt samarbete med Sverige – med samma blågula färger i flaggan – i återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget. Det gäller inte minst av deras förstörda kyrkobyggnader. Just nu saknar de pastorer, och är på olika sätt i behov av finansiell och praktisk hjälp, säger de.

– Men framför allt handlar det om bön. Det är det viktigaste verktyg vi som kristna har och som kan ge Ukraina beskydd. Efter kriget hoppas vi få bli ännu mer av en missionsrörelse som kan sända ut missionärer på olika håll, säger de båda pingstledarna.

---

Fakta: Pingstunionen i Ukraina

  • Sedan Ukraina blev självständigt 1990 har antalet pingstförsamlingar i landet ökat från 400 till cirka 1 800 församlingar.
  • Totalt har unionen i dag närmare 118 000 medlemmar.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig