Nyheter

KD tappade väljare till M och SD

Finns inga belägg för att besvikna KD-väljare under mandatperioden sökt sig till rödgröna partier i stor skala

Besvikna kristdemokrater verkar inte ha sökt sig vänsterut i detta val, till partier med en mer generös migrationspolitik. Tvärtom – enligt SVT Valus undersökning framkommer det att KD främst tappat väljare till M och SD.

“Enligt flera nyhetsartiklar får man intrycket att majoriteten av de som lämnar KD gör det i protest mot en högersväng, men detta tycks ändå tyda på motsatsen”, konstaterar Jacob Rudenstrand från Svenska evangeliska alliansen på Twitter.

Det han kommenterar är SVT Valus undersökning där de jämför årets val med det förra och hur väljarströmmarna går. KD lyckades enbart behålla 43 procent av sina väljare. Men någon stor protest mot partiets tuffare migrationspolitik går inte att se utifrån den här statistiken, då strömmen till C, V och MP är förhållandevis liten, sammanlagt 5 procent.

Går till M och SD

Dagens ledarskribent Steven Crosson reagerade också på siffrorna och konstaterar att den som följer debatten kan få intrycket av att kristna skulle välja bort KD på grund av närmandet till SD, vilket rimligtvis skulle få dem att söka sig till Centerpartiet eller något rödgrönt parti.

Nu visar det sig att väljarströmmen i stället går åt andra hållet. 22 procent av dem som i förra valet röstade på KD röstade i år på Moderaterna och 16 procent sökte sig vidare till Sverigedemokraterna.

Trogna väljare

Det parti som visade sig ha de mest trogna väljarna var SD, som lyckades behålla 86 procent sedan förra valet. Även Socialdemokraterna lyckades bra med att behålla sina väljare, 74 procent hängde kvar sedan tidigare.

Sämst i klassen var Liberalerna, som enbart behöll 35 procent av sina sympatisörer från förra valet. Det kan förklaras med en ganska turbulent mandatperiod där de under stor intern debatt bytt politiskt block längs vägen, samt haft en partiledare som hoppade av under själva valåret. Även Centerpartiet hade svårt att behålla sina väljare. 41 procent hängde kvar sedan förra valet, medan många sökte sig vidare till S och M.

---

Fakta: SVT Valu

  • Sveriges Television gör i samband med ett val stora undersökningar om människors väljarbeteende.
  • Redan dagen efter valet kan de presentera hur trogna väljarna har varit, jämfört med förra valet.
  • I ett senare skede kommer de även att presentera hur gudstjänstbesökare har röstat.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig