Nyheter

Ny generation vill fylla hel arena med ungdomar

Musikevent för unga kristna på Annexet ska peppa unga att prata om Jesus på sin skola

Elevorganisationen Ny generation bjuder in till ett riksevent i Stockholm och lockar med både konserter och uppmuntran om hur man kan tala om Jesus på sin skola.

Det nationella eventet skulle gått av stapeln förra hösten, men flyttades fram på grund av pandemin. Nu slår Ny generation desto hårdare på trumman för “2022 – för en ny generation”, som äger rum under två dagar på Annexet i Stockholm i slutet av månaden.

– Vi är rejält taggade, säger Ny generations ledare Andreas Häger till Dagen.

– Det blir riktigt bra kristna band, och talare som lyfter just sådana ämnen som vi märker att det finns behov av i ungdomsvärlden.

På programmet, som inleds med en gudstjänst på kvällen den 30 september, står både bön, seminarier, en “lovsångsfest” och flera konserter.

Andreas Häger Ny generation

Samma kväll uppträder den svenska syskontrion Lin D och norska EDM-bandet Jesus Loves Electro. Och eventet avslutas med en konsert på lördagskvällen med den amerikanske rappartisten Andy Mineo, som samarbetar med Lecrae på skivbolaget Reach Records och är känd för megahitten You can’t stop me från 2015.

Apologetik och Alpha

Däremellan blir det seminarier och workshops, alla på temat att vara ung och kristen i dagens Sverige. Talare är bland andra Marie-Louise Nilsson, inspiratör på Alpha Sverige, och Micah Fryxelius från Svenska apologetiksällskapet.

– Den här unga generationen är väldigt “vetenskapligt” lagd och Micah är bra på att kommunicera vetenskapen och logiken bakom den kristna tron, säger Andreas Häger.

Talar gör även hans företrädare inom Ny generation, Emma Bergkvist, som numera leder Alpha Youth.

– Alpha Youth och Ny generation har mycket gemensamt, som att vi vänder oss brett till hela kristenheten. Vi står dessutom på tröskeln till ett närmare samarbete, säger Andreas Häger.

Berättar om sin skolgrupp

En av dem som kommer att stå på scenen är 16-åriga Philippa Westergård, som ska berätta om hur hon startade en kristen skolgrupp på Solängsskolan i Örkelljunga.

– Innan jag startade fick jag som en dröm inom mig. Tänk om det här kan förändra atmosfären och miljön på min skola genom att jag kan sprida Jesu kärlek, och genom det påverka människors liv, säger hon i ett utskick från Ny gemenskap.

Philippa Westergård, som talar på Ny generations event på Annexet.

Gruppen har evangeliserat på sin skola genom att bjuda på muffins och dela ut biblar, och Philippa Westergård vill nu uppmuntra andra att starta en kristen skolgrupp.

– Det kan leda till något riktigt stort, det har jag själv fått se. Man kanske möter motstånd eller att andra tycker saker, men allting måste ju börja någonstans.

Stor satsning

Eventet på Annexet, som ligger i Globen City-området, är en satsning som kostar runt en miljon kronor och Ny generation hoppas ta igen en del av utgifterna genom biljettintäkter. En biljett kosta cirka 500 kronor, och inkluderar då tre konserter och flera seminarier.

– Vi har tryckt ner priserna så lågt vi kan just för att vi vill att ungdomar och ungdomsgrupper ska kunna vara med, säger Andreas Häger.

– Tanken är inte att vi ska gå med vinst, utan att ge pepp, gemenskap och nya verktyg.

Får statliga bidrag

Ny generation har elevgrupper på både kommunala och fristående skolor och berörs inte direkt av den politiska diskussionen om de konfessionella skolornas vara eller inte vara.

– Men självklart följer vi åtstramningen av religiösa uttryck i det offentliga rummet, säger Andreas Häger, som uppskattar samarbetet med sin största bidragsgivare, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

– Statliga bidrag är vår huvudsakliga inkomst, och där har vi haft bra samtal med MUCF under de 20 år som vi funnits. De har backat upp oss och vad vi ser finns inga hintar om några åtstramningar.

---

Fakta: Ny generation

  • Allkristen elev- och studentorganisation, grundad 2002.
  • Har hjälpt till att starta cirka 100 kristna skolgrupper runt om i Sverige, på högstadier, gymnasieskolor och universitet.
  • Har 6 000 medlemmar som är under 26 år.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar