Nyheter

Kung Charles III firade gudstjänst i Wales

Mötte senare religiösa företrädare i London och talade då om vikten att försvara tron

Kung Charles III och drottninggemålen Camilla deltog på fredagen i en gudstjänst i Llandaff Cathedral i Cardiff. Senare på fredag träffade kungen religiösa företrädare i London, och sa då att han ville försvara “trons territorium” i landet.

Storbritanniens kung Charles III har rest runt i landet efter utnämningen till kung. På fredagen besökte han det Wales där han tidigare varit prins. Den titeln övergår nu till kung Charles son, prins William. Under resan i Storbritannien under veckan deltog kung Charles också i minnesstunder och gudstjänster i flera kyrkor i Skottland och Nordirland.

I Wales firade kungen tillsammans med Camilla gudstjänst i Llandaff Cathedral. Senare på fredagen mötte kung Charles religiösa företrädare i London. Drottning Elizabeth, som avled den 8 september, var inte bara ledare av landet – hon var också, skriver Washington Post, “högsta guvernör för Church of England” och “Trons försvarare”. Det var en tjänst hon var trogen.

“Mest religiösa monarken”

Bland uppgifterna för en kung eller drottning i Storbritannien finns att formellt utnämna alla nya biskopar. Drottning Elizabeth uttryckte också ofta sin tro explicit, till exempel i de årliga talen till nationen vid jultid. Tidningen The Guardian har till och med utnämnt drottningen till “den sista verkligt troende” monarken.

– Hon var den mest religiösa monarken sedan reformationen, säger Stephen Bates som varit tidningens expert på monarkin och kunglig korrespondent under många år.

Vilken inställning kommer då kung Charles III att ha till kyrkan och tron? Enligt Ian Bradley, professor emeritus vid University of St. Andrews, har Charles en lite annorlunda framtoning.

– Han är mer intellektuell och mer andlig. Charles är en något av en “andlig sökare”, säger han.

Samtidigt går kung Charles regelbundet i kyrkan. Och dagen efter Elizabeths död talade han under sitt första tal till nationen om sitt “ansvar” för Church of England, och lade till att hans egen tro är “djupt rotad” där.

Vill försvara tron

Vid mötet med de religiösa ledarna i Buckingham Castle i London lovade han också att “försvara trons territorium”. Han mötte då 30 ledare från olika samfund och religioner, bland annat kristna, judiska och muslimska ledare. Han talade om vikten av att försvara mångfalden i landet vad gäller religion. Storbritannien är, sa han, “ett samhälle fyllt av samhällen.

– Detta har fått mig att förstå att det finns ett tillägg till de plikter som landets överhuvud har: ett tillägg som inte är lika formaliserat, men inte desto mindre viktigt, sa kung Charles III om uppgiften att försvara trons område.

---

Fakta: Begravs på måndag

  • Kung Charles III har tillträtt efter Drottning Elizabeths död 8 september.
  • Drottningen begravs på måndag i Westminster Abbey. Begravningsgudstjänsten kommer att sändas i SVT.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig