Nyheter

Kritiserat förslag om avkragning för präster kan stoppas

“När vi ser vad konsekvenserna blir har vi landat i att vi vill hitta ett annat sätt att jobba med frågan”

Ska präster som inte vill viga samkönade par avkragas? Den motion som lagts till kyrkomötet, och skapat stor debatt, ser inte ut att få stöd utifrån de uppgifter som läckt ut från kyrkomötets pågående utskottsarbete.

“Goda nyheter från Uppsala”, skriver Mats Rimborg på Twitter.

Han sitter i styrelsen för nomineringsgruppen Posk, en av flera grupper som protesterat mot de förslag som lagts fram till kyrkomötet om att präster som inte vill viga samkönade par ska kunna avkragas. Anledningen som framförts är att deras hållning anses vara diskriminerade och därför borde kyrkoordningen skrivas om.

Nu ser det ut som att förslaget kommer att stoppas. Framför allt den omtalade motion 83, som skapat en kraftig debatt.

“Tillsyns- och uppdragsutskottet föreslår kyrkomötet att avslå motionerna 71 och 83 om vigselplikt för präster, då konsekvenserna blir långtgående och i grunden påverkar andra grundläggande ordningar”, skriver Mats Rimborg sin tweet.

Uppgifter bekräftas

Uppgifterna bekräftas av Erik Muhl från Öppen kyrka (Öka) som sitter i det berörda utskottet. Han har via sina kanaler gått ut med uppgifterna att förslaget mötte på motstånd i utskottsarbetet där han själv var en av dem som protesterade mot motionen trots den var undertecknad av en kollega i Öppen kyrka.

– Vi tycker att frågan är viktig och även om vår gruppledare har undertecknat motionen, men när vi ser vad konsekvenserna blir har vi landat i att vi vill hitta ett annat sätt att jobba med frågan, säger Eric Muhl till Kyrkans tidning.

Han lyfter fram att de åtgärder som föreslås, exempelvis avkragning, inte löser den problematik som finns och efterfrågar i stället mer dialog.

Brukar hemlighållas

Det arbete som sker i kyrkomötets utskott brukar hållas hemligt och några offentliga protokoll från Tillsyns- och uppdragsutskottet har ännu inte släppts. Men från flera håll har de här uppgifterna läckt ut och det mesta tyder nu på att den omtalade motionen kommer att röstas ned.

Debatt och omröstning sker när kyrkomötet träffas för sin andra session med start den 21 november. Först då får vi svaret.

Varnar för yrkande

Mats Rimborg från Posk berättar för Dagen att han fått information om att hela den socialdemokratiska gruppen reserverat sig i det berörda utskottet.

– Sedan får vi hoppas att det inte går som tidigare, där man i stället lägger fram ett nytt yrkande i plenum och får folk med sig på det i stället, säger Mats Rimborg.

Han syftar på det som hände på förra årets kyrkomöte, då en motion om att utreda om Israel gör sig skyldig till apartheid först röstades ned i utskottet, men sedan vann kyrkomötets gillande efter att den modifierats och lagts fram på nytt via ett yrkande. Ett beslut som sedan gav ett ramaskri.

– Jag tror man lärde sig av israelfrågan från förra året, att man aktar sig för att gå på en sådan fint igen, säger Mats Rimborg.

Varför har ni i Posk varit emot förslaget?

– Vi har hela tiden hållit fast vid det beslut som fattades 2009, att det ska finnas utrymme för två uppfattningar i äktenskapsfrågan i Svenska kyrkan. De ska vara lika hedervärda båda två. Att då säga att präster bara får ha en uppfattning, det är ett svek och riskerar att leda till kyrkosplittring.

Marie Wojidkow är gruppledare för Posk på kyrkomötet. Hon säger till Dagen att det är oacceptabelt att det som hänt inne i utskottet läckt ut och betonar att ingen av dem som är på plats i Uppsala för nomineringsgruppen har gjort sig skyldig till det. Hon och alla från Posk tar gärna en debatt i sakfrågan, men det ska inte ske på det här sättet.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötets första session pågår den här veckan i Uppsala.
  • Det handlar om utskottsarbeten som sker bakom lyckta dörrar.
  • Den öppna debatten och besluten fattas först i kyrkomötets andra session, med start 21 november.
  • Men nu har uppgifter redan läckt ut om att en omtalad motion inte vann gehör på sitt utskott, vilket gör att den troligtvis kommer att röstas ner.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig