Nyheter

Kyrkorna inrättar särskild dag för judisk-kristna samtal

Den 13 november infaller kyrkornas första judisk-kristna dag, kallad “Rötter och Liv”

Sveriges kristna råd inrättar en årlig dag om relationen mellan kristendom och judendom, “Rötter och liv”. Inspirationen kommer från andra länder i Europa, där kyrkorna ägnar en dag åt samtal och utbyte mellan kristna och judar, skriver Sveriges kristna råd (SKR)

Syftet med dagen är att “uppmuntra och inspirera kristna församlingarna att liva upp och fördjupa kontakterna med sina judiska rötter genom samtal och utbyte med judiska grannar, genom föredrag, musik, möten, reträtter eller andra typer evenemang,” skriver SKR på sin hemsida.

Sveriges judiska församlingar, den judiska högskolan Paideia, Samarbetsrådet för judar och kristna och andra judisk-kristna grupper stödjer initiativet och finns som resurser, enligt SKR.

– Som kristna har vi mycket att vinna på att lära oss mer om vår bakgrund i det judiska, vi får en mycket bättre förståelse av det unika med Jesus, både det som förenar judarna med oss och det som skiljer oss åt. Och i kontakten med levande judendom upplever vi en annan sida av våra gemensamma rötter. Vi kan ge varandra ömsesidig inspiration, säger den katolske biskopen Anders Arborelius i uttalandet, där man föreslår att “Vilodagen – en gåva från Gud” blir tema för årets samtal.

– Det är viktigt att vi ökar vår kunskap om våra rötter och stärker samarbetet med våra judiska syskon, så jag är tacksam att en sådan här dag är på gång nu, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för SKR.

---

Fakta: Rötter och Liv

  • “Rötter och liv” är namnet på den särskilda dag med fokus på kyrkornas judiska rötter som instiftats av Sveriges kristna råd, SKR.
  • Dagen är tänkt att uppmuntra församlingar till utbyte, fördjupning och gemenskap med sina judiska grannar.
  • Söndagen före domssöndagen (luthersk tradition)/Kristus Konungen (katolsk tradition) blir den fasta dagen, men med växlande datum.
  • I år infaller “Rötter och Liv” den 13 november.

---

Fler artiklar för dig