Nyheter

Finske presidenten uppmuntrar till bön

I dag inleds ekumeniska ansvarsveckan i Finland

“Gör det goda, sträva efter rättvisa”. Med detta citat ur Jesaja 1:17 inleder Finlands president Sauli Niinistö ett uttalande till stöd för två kristna böneveckor. Den ena, ekumeniska ansvarsveckan, inleds i dag söndag.

Ansvarsveckan har anordnats årligen sedan 1979. Det är en människorättskampanj som stöds av alla kristna kyrkor och samfund i Finland, och samordnas av Ekumeniska rådet i Finland.

Söndagens ekumeniska gudstjänst i Sankta Katarina kyrka i Karis direktsändes i finsk tv.

Initiativet, liksom den ekumeniska böneveckan början av nästa år, stöds av landets president.

“Böndagarna under ekumeniska böneveckan den 18 januari och under ekumeniska ansvarsveckan den 24 oktober påminner oss om att vi ska se vår nästa i dem som är utsatta,” skriver Sauli Niinistö i det uttalande som kom förra veckan.

“Jesus gav oss budet att älska vår nästa som oss själva. Att se sin nästa i sina medmänniskor gäller alla människor, inte bara dem som tillhör ens eget folk eller religion; vi ska acceptera olika människor, oberoende av ras, hudfärg, samhällsposition, religion och kön”.

Bönedag i Domkyrkan

Temat för årets upplaga av ansvarsveckan är måttlighet, inspirerat av de 17 hållbarhetsmålen i FN:s Agenda 2030.

“Vad kan vi kristna utifrån Bibeln och vår livssyn göra för att leva ett mer måttligt och hållbart liv, för vår egen skull, men också våra medmänniskor och världen? Det ska vi ta reda på tillsammans,” skriver arrangörerna.

På FN-dagen, som infaller på måndag, ringer kyrkklockorna för mänskliga rättigheter kl 12 på flera håll i landet, som ett inslag i ansvarsveckan. Då anordnas också en särskild bönedag i Helsingfors domkyrka.

Fler artiklar för dig