Nyheter

Kallare att gå i kyrkan - sänker temperaturen med tre grader

Församling i Stockholm vill spara energi genom förändringen

Att gå på dop eller gudstjänst kan kräva en extra tröja framöver. Kyrkor i Stockholm provar nämligen att dra ner värmen med tre grader.
– För att spara kostnader för fjärrvärme och bidra till rådande energisituation i stort, motiverar Pernilla Wångklev, fastighetschef i Västermalms församling, beslutet.

Att elpriserna har stigit är ett välkänt faktum och ännu har vi mer att vänta oss i vinter, enligt experter. Även kyrkorna drabbas av problemet med dyrare el och har därför tittat på olika lösningar för att sänka kostnaderna. I Malmö stift har Svenska kyrkan förvarnat om att de kommer att stänga kyrkor som inte används. Andra församlingar har valt att installera alternativa energikällor som en kamin eller solceller.

På Kungsholmen i Stockholm har Svenska kyrkan valt att implementera också en tredje lösning: att sänka temperaturen. I Västermalms församling, där kyrkor som Kungsholms kyrka, S:t Görans kyrka och Essinge kyrka finns, kommer inga kyrkor att stängas – men den som går dit kan behöva klä på sig ett extra lager kläder.

– Vi sänker temperaturen med cirka tre grader för att spara kostnader för fjärrvärme och bidra till rådande energisituation i stort, säger församlingens fastighetschef Pernilla Wångklev till tidningen Mitti.

Det innebär att värmen sänks från omkring 20-21 grader till 17-18.

Underhållsvärme behövs

I en annan del av Stockholm, Ekerö pastorat, försöker man planera så att förrättningar och gudstjänster koncentreras till en tidpunkt under veckan i stället för att spridas ut – för att slippa hålla i gång värmen på normal nivå hela tiden. Det har dock lett till andra utmaningar på grund av kyrkornas ålder.

– Våra kyrkor är alla från 1100-talet och vi behöver hela tiden hålla en låg underhållsvärme på för att inte riskera kondens som ger skador, säger Mikael Tindefors, fastighetschef i Färingsö församling, till Mitti.

Under torsdagen meddelade regeringen att de har avsatt 55 miljarder kronor för att kompensera elanvändare i mellersta och södra Sverige för höga elpriser sedan ett år tillbaka.

---

Fakta: Höjda elpriser

  • Sverige är indelat i fyra olika elområden med olika priser: S1 (Luleå), S2 (Sundsvall), S3 (Stockholm) och S4 (Malmö).
  • Priset väntas öka under de kommande månaderna.
  • De höga priserna beror bland annat på de “höga gaspriserna i Europa, överföringsbegränsningar i det svenska elnätet samt tillgänglighet i vindkraft, vattenkraft och kärnkraft”.

Källa: Energikonsumentbyrån.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig