Nyheter

Bibeltext på offentlig byggnad kan täckas över

Tysk debatt om favorisering av kristen tro framför andra religioner genom en inskription på Berlins stadsslott

Ska en biblisk inskription på en offentlig byggnad i Berlin få vara kvar? Det orsakar debatt i Tyskland.

Berlins stadsslott byggdes redan på 1400-talet, men låg i ruiner efter andra världskriget. För några år sedan byggdes det upp igen efter ett beslut i den tyska förbundsdagen. Under rekonstruktionen diskuterades det om det kors som pryder byggnaden och den inskription med en bibeltext som också finns där, skulle tas med eller inte.

Beslutet blev att ta med bibeltexten så som den såg ut när kung Fredrik Vilhelm IV av Preussen bestämde att den skulle finnas där, men en debatt har blossat upp drygt ett år efter att slottet öppnade i juli 2021.

Böja sig för Jesus

Inskriptionen är en sammanfattning av Apostlagärningarna 12:4 och Filipperbrevet 2:10. Det lyder: “Hos ingen annan finns frälsningen, och ingenstans bland människor finns något annat namn som kan rädda oss än namnet Jesus, för att ära Gud vår Fader. Alla knän, i himlen, på jorden och under jorden, ska böjas för namnet Jesus.”

Kritikerna menar att texten favoriserar kristen tro framför andra religioner och övertygelser. Kulturminister Claudia Roth från De Gröna föreslår att bibeltexten täcks över genom att en alternativ text lyses upp med ledlampor som en del i ett tillfälligt konstprojekt, rapporterar Evangelical Focus.

Den tyska Evangeliska alliansen, som stöder förslaget, säger i ett uttalande att “bibeltexter kan tolkas fel” och “att bekänna Kristus som Herre är att avvisa diktatorskap och tyranni”.

I Berlins stadsslott huserar museer, tillfälliga utställningar och olika evenemang under det gemensamma namnet Humboldt Forum.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig