Nyheter

”Världen blir ljusare om vi går tillsammans”

Pris gick till Dala-församling, flyktinghjälpare och filmskapare på DagenGalan 2022

Opinionsbildare, folkbildare, medmänniskor och musiker – alla prisades de när DagenGalan ägde rum i Värnamo. Rebecca Jansson, som utsågs till Årets medmänniska, sammanfattade kvällen:
– Det är en ära att få priset. Jag tror att världen blir mycket ljusare om vi går tillsammans.

VÄRNAMO. Utanför pingstkyrkan Arken i Värnamo blåste det snålt och snöade rejält under lördagen. Men när konferenciererna Felicia Ferreira och Rasmus Troedsson hälsade välkomna till DagenGalan – den fjärde i ordningen – var det nästan fullt i bänkarna: tidigare KD-ledaren Alf Svensson var bara en av många smålänningar som tagit sig till kyrkan.

Precis som tidigare delades det ut priser i flera kategorier. En av dem var årets opinionsbildare och där fick Fredrik Lindé ta emot priset, mycket tack vare sin hyllade film om frikyrkans historia.

– Fantastiskt roligt, det trodde jag inte. När man kollar på de andra två känns det så stort bara att bli nominerad, säger han, och syftar på evangelisten Sebastian Stakset och den postumt nominerade Ing-Marie Wieselgren, tidigare chef inom psykiatrin och medlem i Missionskyrkan i Uppsala.

Att hans film har fått stor spridning råder det ingen tvekan om. Ändå har han inte sett sig först och främst som en opinionsbildare.

– Jag har tänkt på det som folkbildning, att få berätta de här berättelserna. Men när jag sedan åkt runt och visat upp den inser jag att det är klart att det är opinionsbildning, konstaterar Fredrik Lindé.

DagenGalan 2022 i Värnamo Pingst.

”Förvånad på riktigt”

Av de tre kyrkor som nominerats till Årets församling var det en av dem som hade rest allra längst. Medan Brokyrkan Rimforsa hade ganska bekvämt bilavstånd till Värnamo och Pingstkyrkan Alingsås tvingades stanna hemma på grund av eget hundraårsfirande hade Frikyrkan Insjön tagit sig hela vägen från Dalarna – och de var också de som ropades ut som vinnare i sin kategori.

– Jag blev väldigt förvånad på riktigt, det var inget jag spelade, skrattar föreståndaren Mita Näs som såg mycket överraskad ut på scenen.

I motiveringen prisades Frikyrkan för att “med nya och uppfinningsrika arbetssätt ha lyckats nå människor i sitt närområde med evangeliet”. Särskilt nämndes församlingens epa-träffar som har lockat ungdomar som annars kanske inte hade kommit till kyrkan.

– Jag tror att vi kan bidra med lite nytänkande där, säger Mita Näs.

DagenGalan 2022 i Värnamo Pingst.

Att få ungdomar att stanna i frikyrkan har varit en omdiskuterad fråga under de senaste åren. I Insjön har yngre vuxna varit en bärande del av verksamheten, vilket Jonatan Rolands bekräftar.

– Äldre ungdomar som engagerar sig har varit en lång tradition hos oss.

Samtidigt som Frikyrkan Insjön vill verka som en inspiration för andra understryker Mita Näs att kyrkor inte bara kan kopiera andras framgångsrecept.

– Det viktiga är att man som församling tittar på sig själv, vilka vi är och vad som är vårt dna. Det är viktigt att hitta det man brinner för på varje plats, säger hon.

Två musikstipendier

Under kvällen bjöds det på musikaliska inslag mellan prisutdelningarna. Inte bara ett utan två musikstipendier delades ut: ett gick till Martina Möllås och Michael Jeff Johnson medan det andra – Utbultstipendiet – gick till Hedvig och Isak Rizell som imponerade med sina framträdanden. Studieförbundet Bilda delade också ut ett pris till Leif Larsson från Jönköping för sina folkbildningsinsatser.

När det var dags att kora Årets medmänniska steg tre nominerade upp på scenen: SFI-läraren Anneli Vinsa från Gimo pratade om hur hennes tro är drivkraften till arbetet, Abdollah Fazelinejad från Borås vittnade om Jesus kraft i hans eget liv, och Rebecca Jansson från Falkenberg fick återigen berätta om sin resa till Polen där hon hjälpte ukrainska flyktingar att komma till Sverige.

“Många bakom detta”

Det var också den sistnämnda, Rebecca Jansson, som blev utnämnd till Årets medmänniska. Direkt efteråt är hon snabb med att påpeka att arbetet med ukrainska flyktingar har involverat många fler medarbetare och volontärer.

– Jag har fått nomineringen men vi är väldigt många bakom det här priset med mycket engagemang och uthållighet, säger hon.

DagenGalan 2022 i Värnamo Pingst.

Som Dagen tidigare har berättat i ett reportage åkte Rebecca Jansson ner med förnödenheter till Polen strax efter att kriget i Ukraina bröt ut och tog sedan med sig ukrainska människor på flykt tillbaka. På frågan vad en bra medmänniska är svarar hon:

– Jag tänker att det är ett väldigt fint men svårt begrepp. Det är en ära att få det här priset och jag tycker det är viktigt att vi finns för varandra i stort som smått. Jag tror att världen blir mycket ljusare om vi går tillsammans, säger Rebecca Jansson.

---

Fakta: DagenGalan 2022

  • Årets medmänniska: Rebecca Jansson, Falkenberg.
  • Årets opinionsbildare: Fredrik Lindé, Rimforsa.
  • Årets församling: Frikyrkan Insjön.
  • Utbultstipendiet: Hedvig och Isak Rizell, Solna.
  • Bildas folkbildningspris: Leif Nilsson, Jönköping.

---

Fler artiklar för dig