Nyheter

Svenska VM-åskådare i Qatar får gratis biblar

Förlagschefen Tony Larsdal har inte fått återkoppling på hur det gått med utdelningen av de hundratals biblarna

Från skånska Genarp till Qatar är det drygt 6 300 kilometer – fågelvägen. Med anledning av fotbolls-VM har ett kristet bokförlag låtit skicka 300 biblar den sträckan i hopp om att nå svenskar på plats.

Fullt så enkelt är det förstås inte. Den stora organisatören i sammanhanget är United Bible Societes. Med hjälp av bibelsällskap från en rad olika länder, däribland Sverige, har de organiserat en insamling av bibeldelar avsedda att dela ut till fotbollspubliken under de nu pågående världsmästerskapen. Svenska Bibelsällskapet och dess generalsekreterare Anders Göranzon kontaktade XP Media som sedan skickade de 300 exemplaren från Sverige.

Biblarna skickades redan i juni, via London, ner till BS Gulf som är samlingsnamnet för bibelsällskapen kring Persiska viken. Deras ledare Hrayr Jebejian tog det ursprungliga initiativet och BS Gulf har sedan ordnat med utdelare i på plats som vet hur man hanterar sådana känsliga saker i ett strikt muslimskt land.

De 300 böckerna på svenska är Johannesevangeliet i Svenska folkbibelns översättning.

– I praktisk traktatstorlek, upplyser Tony Larsdal som är förlagschef för XP Media.

Vet inte hur gått

Hur stor målgruppen är kan ingen säga. Sverige kvalificerade sig som bekant inte till årets VM och därför valde säkert de flesta fotbollsentusiaster att följa mästerskapen från sin egen tv-soffa i stället. Några rapporter om hur själva utdelningen har gått har Tony Larsdal inte fått. Inte ännu i alla fall.

– Men det vore intressant, säger han.

I ett pressutskick om händelsen från förlaget konstateras att även om svenska landslaget inte varit med denna gång så har “Svenska Folkbibeln varit på plats med båda lag och evangelium för eventuella svensktalande åskådare”.

Som Dagen tidigare rapporterat pågår ett oblygt missionerande under fotbolls-VM från muslimskt håll. Muslimska predikanter har bjudits in att predika för fotbollsfansen och utanför arenorna har det satts upp paviljonger som ska introducera fotbollsfans för vad islam är.

---

Fakta: VM-utdelning av biblar

  • På initiativ av bibelsällskapen i de så kallade Gulfländerna har biblar på olika språk samlats in för att kunna delas ut till publiken under fotbolls-VM i Qatar,
  • Från Sverige har förlaget XP Media skickat 300 exemplar av Johannesevangeliet via Svenska bibelsällskapet.

---

Fler artiklar för dig