Nyheter

Ortodoxa i Ukraina firade julen i återerövrat kloster

Ärkebiskopen Jepifanij predikade under gudstjänsten som hölls i Grottklostret i Kiev: ”Sanningen är på vår sida”

Hundratals troende samlades på lördagen i ett kloster i Kiev. För första gången på 31 år hölls den ortodoxa julgudstjänsten på ukrainska. Ett tydligt uttryck för att markera oberoende från den mäktiga Ryska ortodoxa kyrkan i Moskva.

Petjerskaklostret – även känt som Grottklostret i Kiev – var fullsatt till bristningsgränsen av hänförda ukrainare som med fulla halsar sjöng julsånger i den storslagna kyrkan. Valet av språk var en markering över brytningen med Ryska ortodoxa kyrkan, som har sitt säte i Moskva.

Utanför det ett tusen år gamla klostret hade en stor tv-skärm monterats, där alla de som inte fick plats kunde följa gudstjänsten. Nyhetsbyrån AP rapporterar om temperaturer på minus 10 grader, så vinterkölden bet säkert i kinderna på många.

Trettondagen den 6 januari kallas epifania – som betyder ”uppenbarelse” – en helgdag när ortodoxa kristna firar att Jesus, Guds son, föddes i ett stall i Betlehem. I ortodoxa kyrkor firas också den dagen som den dag när Johannes Döparen döpte Jesus.

Med utsikt över floden Dnepr, har Grottklostret och den stora kyrkan varit ett pilgrimsmål för ortodoxa kristna i många århundraden. Och för första gången sedan Ukraina blev självständigt för 31 år sedan hölls gudstjänsten inte på ryska utan på ukrainska.

Ukrainas regering meddelade nyligen att den tagit över klostret från Ryska ortodoxa patriarkatet i Moskva. Därmed kunde Ukrainska ortodoxa kyrkan fira julgudstjänst där. Detta skedde mot bakgrund av den ökade spänningen mellan de båda ortodoxa kyrkorna. En spänning som förvärrats efter Rysslands invasion av Ukraina.

I julgudstjänsten deltog ukrainska soldater i sina militäruniformer. Predikade gjorde Ukrainska ortodoxa kyrkans metropolit, ärkebiskopen Jepifanij. Denne talade inte enbart om julens djupaste innebörd utan levererade också ett politiskt budskap om kriget:

– Som en nation eftersträvar vi att leva fredligt i samförstånd med alla våra medmänniskor. Men fienden bröt medvetet freden och invaderade vårt land. Fienden utgjöt blod och spred död i ett försök att förstöra vår stat och vår ukrainska identitet, sa ärkebiskopen.

Jepifanij var inte klar i och med detta, utan fortsatte att i ord beskriva hur han uppfattar situationen:

– De som höll oss i fångenskap kunde inte uthärda vårt motstånd och vår framgång. Djävulens illvilja och avund fick dem att föra krig. Men de kommer garanterat att bli besegrade. Sanningen är trots allt på vår sida, sa han utan att nämna varken Ryssland eller president Putin vid namn.

Fördöms av Ryssland

Ryska ortodoxa kyrkan har fördömt Ukrainas initiativ att fira julgudstjänster i Kiev som ”ett försök att med våld … ta katedralen med hjälp av utpressning och desinformation”. Flera julgudstjänster hölls i kyrkor i Kiev, förutom i Grottklostret även i katedralen S:t Sofia och katedralen i S:t Volodymyr.

År 2019 erkändes Ukrainas ortodoxa kyrka som fri och självständig av den ortodoxe patriarken i Konstantinopel. Moskva-patriarkatet vägrade dock att acceptera detta. Ukrainas ortodoxa kyrka utropade totalt oberoende från Moskva efter Rysslands invasion den 24 februari förra året.

Därmed bröt Ukrainska ortodoxa kyrkan sin långvariga lojalitet med Moskva-patriarkatet. En lojalitet som har existerat ända sedan 1600-talet.

---

Fakta: Grottklostret i Kiev

  • Historiskt, ortodoxt kloster i Kiev, Ukraina.
  • Grundades år 1015.
  • Ett centrum för ortodox kristendom i östra Europa.
  • Världsarv sedan 1990.
  • Benämnt som ett av Ukrainas sju underverk.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar