Nyheter

Så populära är bibliska namn på nyfödda

Nya namn tränger ut de traditionellt bibliska namnen bland nyfödda i Sverige

Astrid och William toppar listan på nyfödda barnnamn i Sverige. Noah är ett av få bibliska namn som finns med på SCB:s topplista då de summerar förra årets namnval.

Namn hämtade från Bibeln har länge varit allmängods i Sverige. Maria, Sara, David, Johannes, Benjamin, Rut – ja, listan på namn hämtade från Bibelns många berättelser kan göras lång.

Men bland nyfödda barn är inte längre denna influens särskilt stark. SCB har precis släppt sin lista över vilka de vanligaste namnen var år 2022 och där får man anstränga sig för att hitta namn hämtade från Bibeln.

Astrid i topp

När det gäller nyfödda flickor fanns enbart ett enda bibliskt namn med på den tio i topp-lista som SCB presenterar, nämligen Leah, som finns omnämnd i Första Moseboken. Det vanligaste flicknamnet är Astrid, som petar ner Alice som sex år i rad legat på förstaplatsen.

Bland pojkar är det namnet William som sticker ut framför andra, tätt följt av Liam. Men på tredje plats finns faktiskt ett namn som bibelläsaren lätt känner igen, nämligen Noah. Lite längre ner på listan återfinns också två evangelister, då Lucas och Matteo är med bland de populäraste namnen. Matteo är alltså en variant av namnet Matteus.

Ronja och Ture

SCB har också tittat lite närmare på vilka namn som ökat mest jämfört med föregående år. Även här är det rätt så tunnsått med bibliska namn. Ronja, Leona och Alba var de flicknamn som hamnade överst på listan, medan raketerna bland pojknamnen var Ture, Ted och Wilmer. Men en bit ner hittar vi till slut både Samuel och Levi, båda namnen hämtade från Gamla testamentet.

Inte ett enda namn hämtad från någon annan religiös tradition lyckades ta sig in på SCB:s lista över de tio mest vanliga namnen på nyfödda.

---

De tio vanligaste flicknamnen år 2022

1. Astrid

2. Maja

3. Alma

4. Vera

5. Freja

6. Leah

7. Ella

8. Alice

9. Selma

10. Lilly

De tio vanligaste pojknamnen år 2022

1. William

2. Liam

3. Noah

4. Hugo

5. Oliver

6. Lucas

7. Nils

8. Matteo

9. Valter

10. August

---

Fler artiklar för dig