Nyheter

Rapport: Präster förgrep sig på tusentals barn

“Det är ett öppet sår som smärtar och skämmer ut oss”

Katolska präster i Portugal kan ha utnyttjat fler än 4 800 barn sexuellt sedan 1950, visar en oberoende utredning som gjorts på uppdrag av kyrkan.

Utredningens resultat presenterades på måndagen efter att flera hundra offer intervjuats.

– Dessa vittnesmål har gjort det möjligt att etablera ett mycket större nätverk av offer, sa barnpsykiatrikern Pedro Strecht vid en presskonferens i Lissabon.

Enligt nyhetsbyrån AP uppskattar Pedro Strecht och hans kollegor att det verkliga antalet offer är minst 4 815 personer.

25 fall har lämnats över till polisen

Tidsfristen för att väcka åtal har redan gått ut i de flesta av fallen, men 25 fall har lämnats över till polisen och flera utredningar har inletts.

Den högsta ansvariga för den portugisiska biskopskonferensen, biskop José Ornelas, bad i samband med måndagens presskonferens offren om förlåtelse och bad om ursäkt för att kyrkan misslyckats med att förstå problemets omfattning.

Sexövergrepp mot barn är ett ”avskyvärt brott”, sa Ornelas i ett uttalande som han läste upp senare på måndagen, och tillade: ”Det är ett öppet sår som smärtar och skämmer ut oss.”

Många förövare präster

När rapporten presenterades beklagade panelen som har utrett övergreppen att Vatikanen hade tagit dröjt så lång tid med att ge dem tillgång till kyrkans arkiv. Tillstånd kom först i oktober, vilket innebar att panelen bara fick tre månader på sig att gå igenom skriftliga bevis på övergrepp.

Enligt slutrapporten var 77 procent av förövarna präster, medan andra förövare var kopplade till kyrkliga institutioner. Rapporten tillade att 77 procent av offren inte rapporterade övergreppen till kyrkans tjänstemän medan endast 4 procent gick till polisen. Merparten av övergreppen skedde när offren var i tidiga tonåren.

Fler artiklar för dig