Utrikes

Tidigare Jehovas vittnen-medlem bakom masskjutning i Hamburg

Flera personer dödades och många skadades när en troligen ensam gärningsman öppnade eld i Jehovas vittnens samlingslokal i Hamburg i norra Tyskland. Något motiv bakom dådet är ännu inte känt.

Totalt åtta personer har hittats döda efter torsdagens masskjutning och allt tyder på att gärningsmannen finns bland de döda, säger Hamburgpolisen i ett skriftligt uttalande på fredagsmorgonen.

Skottlossningen ägde rum i Rikets sal – Jehovas vittnens samlingslokal – i stadsdelen Alsterdorf. Enligt Der Spiegels uppgifter har gärningsmannen tidigare varit medlem i Jehovas vittnen.

Utöver dödsoffren är flera personer allvarligt skadade. Den tyska dagstidningen Bild uppger att 17 oskadda personer som befann sig i samlingslokalen under dådet omhändertagits av ambulanspersonal.

Enligt tysk polis ska personer i närheten av samlingslokalen ha larmat om skottlossning vid 21-tiden på torsdagskvällen

Ett vittne, som bor i närheten av brottsplatsen, berättar för tyska medier att hon hörde flera omgångar skottsalvor med 20 sekunders till en minuts mellanrum.

Okänt motiv

Motivet bakom masskjutningen är fortfarande oklart, men Hamburgs borgmästare Peter Tschentscher skriver i ett inlägg på Twitter att polisen arbetar intensivt för att få klarhet i händelsen.

”Rapporterna från Alsterdorf/Gross Borstel är chockerande. Mina djupaste kondoleanser till offrens familjer”, skriver han och uppmanar medborgarna att följa polisens information i sociala medier.

Polisen uppmanar även allmänheten att skicka filmer och ljudfiler som kan vara av vikt för utredningen till en nyinrättad informationsportal.

Jehovas vittnen har 175 000 medlemmar i Tyskland, varav 3 800 i Hamburg.

Hamburgpolisen ska hålla en presskonferens med fler detaljer om dådet vid lunchtid på fredagen.

Fler artiklar för dig