Inrikes

Busch kritiserar Skyttedals narkotikautspel

KD-ledaren Ebba Busch säger att partiet avrådde Sara Skyttedal från att gå ut medialt om sitt narkotikabruk.

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal har gått ut och berättat att hon använt cannabis under sin tid som parlamentariker.

Partiet avrådde Skyttedal från att göra en intervju i ämnet, säger Ebba Busch.

– Jag menar att Sara Skyttedal gjorde det på ett ovarsamt sätt. Man kan ha respekt för att någon har en annan syn på narkotikapolitiken, men där har hon också berättat att hon brukat själv.

Stå på listan

Busch framhåller att Skyttedal frångått partiets linje, men huruvida det påverkar Skyttedals möjlighet att stå på partiets lista inför EU-parlamentsvalet 2024 vill hon inte svara på.

Om Skyttedal fortsätter att bruka narkotika så kommer Busch att agera.

– Jag har fått det framfört till mig av andra personer att hon inte kommer att bruka igen.

– Men skulle det finnas tveksamheter så vill jag säga att man kan inte företräda partiet som förtroendevald och bruka narkotika – oavsett om det sker i ett land där det är lagligt.

Den tidigare partisekreteraren Johan Ingerö och Skyttedal ska ha haft en yrkesrelaterad konflikt i början på året som enligt flera medier handlade om just Skyttedals utspel om narkotikapolitik. Ingerö lämnade posten efter att Skyttedal polisanmält honom i mars. Anmälan lades ned.

Haft samtal

– Det är självklart att Johan Ingerö haft samtal med Sara Skyttedal i en fråga med så stor medial exponering som partiet inte önskar ljus på och det faktum att hon själv har använt narkotika, säger Busch.

Hon säger att Ingerö fick sluta på grund av han inte fungerat i rollen och med den externa kommunikationen. Hon tar som partiledare på sig ansvaret för att rekryteringen inte matchade.

– Det har inte fungerat. Det är tungt att dra en sådan slutsats, säger Ebba Busch.

Fler artiklar för dig