Nyheter

Timothy Keller död i cancer

“Vi finner tröst i hans sista ord, ‘det finns inte någon nackdel för mig att lämna, inte den minsta’.”

Den amerikanska pastorn och författaren Timothy Keller har avlidit efter att ha kämpat mot cancer i flera år.
”Vi kommer alltid vara tacksamma för hans ledarskap, hjärta och överlåtelse till spridandet av Kristi kärlek till andra”, skriver Redeemer Presbyterian Church i New York som han grundade 1989.

Timothy Keller meddelade 2020 att han hade drabbats av bukspottskörtelcancer. På torsdagen skrev hans son Michael på Twitter att pappan hade fått lämna sjukhuset för att spendera sin sista tid i hemmet. En dag senare orkade hans kropp inte mer.

”Pappa väntade tills han var ensam med mamma. Hon pussade honom på pannan och han tog sitt sista andetag”, skriver Michael Keller.

”Vi finner tröst i hans sista ord, ‘det finns inte någon nackdel för mig att lämna, inte den minsta’.”

Pension 2017

Timothy Keller, som blev 72 år gammal, har skrivit ett flertal bästsäljande böcker. Flera av dessa har översatts till svenska, bland annat Varför ska jag tro på Gud? samt Hur ska vi förstå Gud?

1989 grundade han som sagt Redeemer Presbyterian Church i New York. Christianity Today har beskrivit kyrkan, som i dag finns på flera platser i staden, som ”en av Manhattans mest vitala församlingar”. 2017 gick Timothy Keller i pension från sin tjänst som pastor i församlingen – skälet var att han ville fokusera på att undervisa kyrkoledare i församlingsplantering i städer.

Timothy (Tim) Keller, amerikansk teolog och pastor

En skarpsinnig filosof

Flera av de största amerikanska nyhetsbyråerna har uppmärksammat Timothy Kellers död. Och det är tydligt att han har påverkat många människor. USA:s tidigare president George W Bush beskriver exempelvis Keller som en av landets mest framstående tänkare och predikanter.

”Han var en stor församlingsbyggare, en produktiv författare och en skarpsinnig filosof. Jag har haft lyckan att få lära känna honom”, skriver George W Bush enligt CNN.

Prästen Nicky Gumbel, som under många år ledde arbetet i Holy Trinity Brompton i London och som ibland har kallats “Mr Alpha”, uttrycker på Twitter tacksamhet över Timothy Kellers liv.

“Briljant kommunikatör, superb förebild och fantastisk vän. Han kommer att vara väldigt saknad på jorden, men är nu med Herren för all framtid”, skriver han.

“En av mina föredömen”

Även flera svenskar skriver på sociala medier om Timothy Keller. “En av mina föredömen som pastor, teolog, apologet och tänkare har passerat mållinjen och tagit klivet in i evigheten. Tacksam till vår Herre och frälsare för Tim Kellers ord, inspiration och överlåtelse”, skriver exempelvis Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, på Facebook.

Clas Newman, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, beklagar också dödsfallet.

“Sorgligt ändå att nås av beskedet att Timothy Keller dött. Hans undervisning har betytt enormt mycket för mig – små böcker som The Prodigal God och Counterfeit Gods och massor av fantastiska pedikningar – idag tänker jag särskit på The Longing för Home och Seeing Him as He Is. Jag är väldigt tacksam för hans liv och tjänst och mina tankar och böner går till hans familj och närmast sörjande, skriver han på Facebook.

Fler artiklar för dig