Nyheter

Präst får fängelse - körde rattfull och kraschade in i mur

Polisen fann whiskyflaska i bilen. Prästen kan komma att bli fråntagen ämbetet.

En svensk präst ska ha kört närmare 60 meter på en trottoar innan han kraschade in i en stenmur, enligt ett vittne, som larmade om händelsen. Nu döms prästen till en månads fängelse.
- Trodde inte att jag var så full, säger prästen i ett förhör, enligt Kyrkans tidning.

Prästen erkände sig, i ett initialt skede, skyldig till grovt rattfylleri och uppgav att han druckit vin tidigare under dagen.

– Jag drack tidigt i morse och trodde att det hade gått över, jag trodde inte att jag var så full, säger prästen i förhöret.

Enligt förundersökningsprotokollet låg en halvdrucken whiskyflaska i bilen som prästen ska ha vägrat låta polisen hälla ut. Vid ett senare förhör drog prästen tillbaka uppgifterna om att ha druckit före kraschen och hävdade i stället att han druckit kvällen innan. Det skriver Kyrkans tidning.

Har kraschat tidigare

Prästens förklaring till det inträffade var att en bil kom som tvingat prästen att väja. Något som Tingsrätten menar att en varsam och nykter förare hade kunnat göra tidigare.

Det är inte första gången prästen hamnat i blåsväder till följd av flaskan. Tidigare i år ska den misstänkte ha kraschat in i ett träd utanför en kyrka, enligt flera lokala medier. Nu döms prästen till en månads fängelse för grov rattfylla.

– Det är självklart väldigt allvarligt, det förväntar man sig inte att en präst eller andra människor gör, säger pressekreteraren i stiftet.

Huruvida prästen får fortsätta i sitt ämbete är ännu oklart. Stiftets pressekreterare uppger för Kyrkans tidning att det har öppnats ett ärende för domkapitlet, som kommer att tas upp i september.

Det finns tre möjligheter: att frikänna, att få en erinran eller en prövotid på tre år. Eller, i värsta fall, bli fråntagen sitt ämbete.

Fler artiklar för dig