Nyheter

Flyktingar dumpades i öknen – EU-avtal med Tunisien anklagas

Minst 80 flyktingar från södra Afrika har räddats i öknen i Libyen, där de uppges ha dumpats av myndigheterna i Tunisien. Händelsen följer på ett nytt avtal mellan Tunisien och EU, som ska stoppa flyktingströmmarna till Europa. Det gör att hård kritik riktas mot EU som “medskyldigt”.

Utmattade, uttorkade, och i desperat jakt efter någon form av skydd mot den över 40-gradiga hettan – så beskrivs den grupp om minst 80 flyktingar från Afrika söder om Sahara, som i helgen upptäcktes av gränspolisen i Libyen. Enligt både flyktingarna och gränspoliserna ska de ha dumpats i öknen av de tunisiska myndigheterna, utan mat, vatten eller andra förnödenheter.

Dessutom finns ytterligare hundratals flyktingar i samma situation i gränsområdena, enligt människorättsgrupper i Tunisien. 165 strandsatta flyktingar räddades i fredags vid gränsen mot Algeriet, rapporterar nyhetsbyrån AFP, och även i början av månaden skickade Tunisien ut flera hundra flyktingar på samma sätt, rapporterar Reuters.

Tilltagande främlingshat

Våld och rasism mot afrikaner från söder om Sahara har tilltagit i Tunisien i takt med att allt fler flyktingar kommit till landet, många med sikte på att ta sig vidare till Europa. Presidenten Kais Saied har talat om “horder” av flyktingar från södra Afrika, vilka han anklagar för att försöka tränga undan tunisierna. Landet tänker inte heller ta emot alla flyktingar som skickas tillbaka från Europa, rapporterar The Guardian.

EU kom i helgen överens med just Tunisien om att stötta landet med motsvarande omkring elva miljarder kronor i arbetet med att stoppa migrantflödet över Medelhavet, och skicka tillbaka dem som tar sig till Europa till Tunisien – som alltså inte vill veta av dem. Därför anklagas EU av bland andra Amnesty International för att vara medskyldigt till övergreppen mot flyktingarna.

Tunis, Tunisien

– Mot bakgrund av tilltagande våld och övergrepp mot migranter från söder om Sahara av tunisiska myndigheter, visar beslutet att man ingenting har lärt från tidigare liknande avtal. Detta gör den Europeiska Unionen medskyldig till det lidande som oundvikligen kommer att bli resultatet, säger Eve Geddie på Amnesty International i ett uttalande.

Fler artiklar för dig