Nyheter

Påvens sändebud vill få Ryssland släppa ukrainska barn

Kardinal Matteo Zuppi förhandlar med Ryssland

Närmare 20 000 barn uppges ha kidnappats och förts till Ryssland från de områden i Ukraina som Ryssland ockuperat. Nu försöker kardinal Matteo Zuppi, påve Franciskus I:s sändebud, övertala Ryssland att släppa dem.

Kardinal Matteo Zuppi har nyligen träffat både Rysslands kommissionär för barnens rättigheter, Maria Lvova-Belova, och den ryske presidenten Vladimir Putins utrikespolitiske rådgivare Jurij Usjakov för att diskutera saken. Ryssland ska ha varit intresserat av en utväxling, oklart mot vem eller vad, på samma sätt som länderna tidigare utväxlat krigsfångar, säger en anonym tjänsteman inom Vatikanen till nyhetsbyrån AP.

Kardinalen träffade i veckan USA:s president Joe Biden för ett längre samtal, där man enligt Vita huset även diskuterade de bortrövade barnen. Enligt Vatikanen ska Joe Biden ha lovat USA:s helhjärtade stöd.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bad uttryckligen om Katolska kyrkans hjälp att få tillbaka de bortförda barnen, i samband med att han avböjde Vatikanens erbjudande om att förhandla fram fred med Ryssland. Det faktum att Ryssland, å sin sida, är villigt att låta så pass högt uppsatta personer diskutera saken med Matteo Zuppi, tolkas av Vatikanen som betydelsefullt.

Aktivt förryska barn

FN:s internationella brottmålsdomstol ICC utfärdade i våras en arresteringsorder mot Maria Lvova-Belova för att ha varit ansvarig för att kidnappa uppemot 20 000 barn från Ukraina. Maria Lvova-Belova och andra ryska myndigheter har öppet medgett att flera hundra barn från de ryskockuperade områdena skickats till en rad platser i det vidsträckta ryska riket, däribland Sibirien och Murmansk. Hon har själv berättat att hon adopterat en 15-årig pojke från Mariopol, och säger att utplaceringen av barn är den del av hennes arbete hon gillar mest. Ryska myndigheter har heller inte stuckit under stol med att man aktivt försöker förryska barnen.

Samtidigt har chefen för Röda Korset i Belarus, Dimimtrij Sjautso, medgett i en belarusisk TV-intervju att organisationen fört bort ukrainska barn till Belarus för ”rehabilitering”.

– När de anklagat republiken Belarus för att ha kidnappat barn som kommer till oss för rehabilitering – ärligt talat har det belarusiska Röda Korset varit, och är, och kommer att vara aktivt involverat i detta, säger han till statsägda tv-kanalen Belarus 1. Internationella Röda Korset har fördömt agerandet.

Fler artiklar för dig