Nyheter

Kulturministern deltog på Dagens morgonmöte

Parisa Liljestrand (M) är med och fattar beslut om ändrat mediestöd och besökte Dagen för att se verksamheten

Det blev ett vanligt, men ändå ovanligt morgonmöte på Dagenredaktionen då kulturminister Parisa Liljestrand var på besök. I samband med besöket diskuterade hon också de aviserade förändringarna i mediestödet.
– Det är viktigt att förstå vad det är vi fattar beslut om, sa ministern till den samlade redaktionen.

En nyhetsdag på tidningen Dagen börjar alltid med ett gemensamt möte där redaktionen går igenom vad som är aktuellt. Att kulturminister Parisa Liljestrand (M) plötsligt var en i raden av deltagare var så klart lite speciellt, även om det mesta rullade på som vanligt, med en genomgång vilka artiklar som ska skrivas.

Anledningen till ministerns besök på redaktionen var dels att få se hur vi som tidning jobbar, men också för att träffa Dagens chefredaktör Felicia Ferreira för att diskutera förändringarna i mediestödet. Det är ett stöd som kommer att slå mot flera nischade tidningar, bland annat Dagen.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) besöker tidningen Dagens nyhetsmöte.

Viktig journalistik

Efter alla reportrar och redaktörer berättat vad de håller på med fick till slut även ministern komma till tals, bland annat för att ge sin bild av läget och svara på frågor.

– Det är viktigt att förstå vad det är vi fattar beslut om, sa hon om vikten att besöka en tidningsredaktion.

När det gäller specifikt Dagen berättade hon att det är en tidning hon känner till och har bläddrat en del i, men inte lusläst. Men hon var mån om att försvara de kristna tidningarnas viktiga roll i samhället.

– Jag förstår vikten av journalistik och mediemångfald, annars skulle jag inte vara här.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) besöker tidningen Dagens nyhetsmöte.

Samtal om mediestöd

Dagens chefredaktör Felicia Ferreira har tidigare skrivit om de förändrade förutsättningarna som kommer i och med det minskade mediestödet, bland annat under titeln ”Tidningen Dagens framtid är i fara”. Nu fick hon möjligheten att lyfta fram tidningens farhågor direkt med Parisa Liljestrand.

– Det är naturligtvis roligt att kulturministern vill komma och besöka oss och få en bild av den journalistiska verksamhet vi bedriver, säger Felicia Ferreira.

– Förutom att ge henne en rundvandring på redaktionen diskuterade vi vikten av mediemångfald i Sverige och hur det nya mediestödet kan påverka den mångfalden.

Felicia Ferreria berättar att propositionen om att ändra i mediestödet visserligen redan är lagd.

– Men nu görs ett arbete med förordning och föreskrifter där jag menar att det finns möjlighet att ytterligare stärka upp de nationellt spridda nischmediernas förutsättningar. För Dagens del kommer vi att drabbas av minskade resurser alldeles oavsett, något som jag tidigare skrivit om till våra läsare. Men dialogen med beslutsfattare kan kanske dämpa den negativa effekten något.

Dagen fick i samband med besöket även en intervju med kulturministern som publiceras separat.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) besöker tidningen Dagens nyhetsmöte.

---

Fakta: Mediestödet

  • Mediestöd, ibland kallat presstöd, är ett statligt ekonomiskt stöd till den svenska journalistbranschen.
  • Syftet med stödet har alltid varit att stödja en mediemångfald, till en början riktat till de näst största tidningarna i en stad.
  • Numera har medielandskapet förändrats kraftigt och därför har en ny färdriktning lagts fram för mediestödet.

---

Fler artiklar för dig