Nyheter

Nytt museum visar olika uttryck för religiös tro

Har planerats i tio år. Öppnar i ett slott i en gruvort i nordöstra England

En kristen signetring från 200-talet, en judisk skål från 1200-talet och en modern installation av den kände konstnären Mat Collishaw. Det är något av vad besökarna kommer att kunna beskåda på Englands nya religionsmuseum.

Faith museum öppnar den 7 oktober i en gammal slottsbyggnad i Bishop Auckland. Det är en del i en större kultursatsning som ska försöka gjuta nytt liv i det tidigare gruvsamhället i grevskapet Durham, skriver The Guardian.

Drygt 250 föremål kommer att visas upp på två våningar i en flygel på Auckland Castle. Bland dessa finns en signetring i silver från romartiden, kallad Binchester-ringen, som upptäcktes vid en utgrävning i grevskapet 2014. Med sina kristna symboler – ett ankare och två fiskar – är den ett av de allra äldsta kristna föremålen som påträffats i Storbritannien.

En kristen signetring från 200-talet hör till de unika föremål som visas upp på Englands nya religionsmuseum, Faith museum.

Omkring två tredjedelar av föremålen är inlånade, bland annat från British Museum och Victoria and Albert museum. Till dessa hör Bodleian-skålen, en skål i kopparlegering och ett av få föremål som blev kvar när Englands judar utvisades från landet av Edward I år 1290.

Vidare finns här en huvudbonad som bars av en soldat inom Frälsningsarmén i början på 1900-talet. Den liknar mer en hjälm, skriver The Guardian, och visar hur viktigt det var för soldaterna att skydda sig från stenkastning när de var ute och predikade och spelade musik.

Den samtida konstnären Collishaw har bidragit till utställningen med en installation, där en brinnande blå iris ska föra tankarna till dem som dött för sin tro.

Faith museum har planerats i tio år. Eldsjälen bakom kulturprojektet, finansiären Jonathan Ruffer, säger till The Guardian, att syftet är att att visa upp vilka uttryck religiös tro tagit sig i England genom tiderna.Fler artiklar för dig