Nyheter

Över en kvarts miljon besökte Uppsala domkyrka

Tyskland var stadens största utlandsmarknad i sommar

Många utländska turister lockades till lärdomsstaden Uppsala under den gångna sommaren. För stadens domkyrka blev det besöksrekord.

Siffror från Tillväxtverket visar att många utländska turister reste till Uppsala under sommarmånaderna, uppger Destination Uppsala i ett pressmeddelande.

Ungefär en av fem övernattande besökare i staden mellan juni och augusti kom från utlandet, visar statistiken. För hotellen ökade gästnätterna från utländska besökare med 15 procent från 2022.

Flest från Tyskland

Och för rikshelgedomen, Uppsala domkyrka, ledde det ökade flödet av turister alltså till besöksrekord: hela 260 000 besökare rapporteras ha bevistat den medeltida katedralen i gotisk stil.

Det kan jämföras med den officiella folkmängden för Uppsala kommun, som den sista december 2022 uppgick till drygt 242 000 personer.

Uppsalas största utlandsmarknader var under sommaren, i tur och ordning, Tyskland, USA, Finland och Storbritannien, uppger Destination Uppsala.

---

Fakta: Uppsala domkyrka

  • Började byggas under 1200-talet och invigdes 1435.
  • I kyrkan finns det svenska nationalhelgonet Erik den heliges relikskrin. Här finns även en relik från heliga Birgitta i ett silverskrin.
  • Gustav Vasa, den kung som förde reformationen till Sverige och gjorde landet protestantiskt, ligger begravd i Vasakoret, som före reformationen var vigd åt jungfru Maria och kallades Vårfrukoret.

---

Fler artiklar för dig