Nyheter

120 års mission med Ljus i öster - ”evangelisation är ett maratonlopp”

Uppmaning till deltagarna: Låt dig fyllas med passion för det omöjliga

Med 120 års obruten verksamhet är Ljus i öster en av Sveriges äldsta missionsorganisationer. Det firades med en stor födelsedagsfest i Uppsala i lördags där flera hundra understödjare och vänner hade mött upp för att hedra och stötta arbetet som en av talarna liknade vid Missing peoples insatser.

UPPSALA. Fyra av de fem senaste ledarna för Ljus i öster fanns på plats i Livets ords lokaler där organisationen firade 120 år av mission. Men allra starkast lyste ändå namnet Nils Fredrik Höijer, Svenska missionsförbundets oförvägne Rysslandsmissionär som 1903 grundade Kommittén för evangelisk mission i Ryssland, det som under ett antal år hetat Slaviska missionen men som sedan millennieskiftet går under namnet Ljus i öster. Under dagen matas vi med berättelser om den nästintill ostoppbare äventyraren som inte tvekade att riskera sitt liv för att rädda andras. Höijers vision var att bygga en kedja av missionsstationer från Ryssland ända bort till Kina. Många avrådde honom att ens försöka, men den upptäcktsresande författaren Sven Hedin uppmuntrade Höijer.

Wilgot Fritzon berättade om grundaren Nils Fredrik Höijer när Missionsorganisationen Ljus i Öster firade 120 år med en stor festdag i Livets ords lokaler i Uppsala den 21 oktober 2023.

Hela salen spetsar öronen när Wilgot Fritzon, som under 33 år varit organisationens direktor, tecknar porträttet av den märklige mannen utan vars envishet denna samling garanterat inte hade ägt rum. Inte sällan hamnade han i kniviga situationer, men med list och människokännedom klarade han sig alltid ur dem. Exempelvis hade han alltid karameller i fickorna eftersom han visste att människorna i österlandet älskade sötsaker. Han bjöd rövarna på karameller och använde sin verbala skicklighet.

Satsade på nationella krafter

– Han hade en passion för de nationella och en bergfast övertygelse att det måste vara ryssar som bringar evangelium till ryssar, berättade Fritzon som med Höijers ord skickade missionsuppmaningen vidare till de församlade:

– Styr mot stormen och låt Gud fylla dig med passion för det omöjliga!

Spåren av Höijer finns kvar än i dag. Om detta vittnade Carl-Gustaf Severin som i 30 år rest som missionär i det område som omfattas av forna Sovjetunionen. Nästan vart han än kom och upptäckte att det fanns kristna fick han förklaringen: ”Höijer var här”.

Förre Rysslandsmissionären Karl-Gustaf Severin var en av talarna när missionsorganisationen Ljus i Öster firade 120 år med en stor festdag i Livets ords lokaler i Uppsala den 21 oktober 2023.

Historielektioner i alla ära, det mesta av dagen ägnades åt dagsfärska rapporter från Ljus i östers olika missionsfält som varvades med pauser där deltagarna kunde fika och mingla. Vi fick veta att Ljus i öster distribuerat över fyra miljoner biblar och NT på 30 olika språk. Vi fick möta en kvinna från Kazakstan som berättade hur hennes liv förvandlats, från att ha suttit i fängelse ”efter att ha gjort dåliga saker” till att ha blivit förvandlad av Jesus och nu vara missionär tillsammans med sin make. De senaste fem åren har deras församling i Kirgizistan startat sex nya församlingar och kvinnan berättar hur de kristna hyrt en sportarena och samlat 3 000 ungdomar till väckelsemöte. 150 av dessa beslutade sig för att börja följa Jesus.

Från fyra till 60 000 kristna

Magnus A har tillsammans med sin fru arbetat tio år i Mongoliet. Utifrån det arbetet har 45 nya församlingar sedan startats och i dag beräknas 60 000 mongoler vara kristna. När Mongoliet blev självständigt 1989 fanns fyra kristna i landet. Han berättar att intresset för att missionera är enormt bland landets kristna och de kan dessutom röra sig fritt utan visum i de omkringliggande länderna.

Martin Tangstad är vd för det kristna tv-arbetet Kanal Hayat (Liv) i Turkiet. Sedan den startades 2007 har antalet kristna i landet mångdubblats och beräknas nu till omkring 50 000 människor.

– Evangelisation är inte ett sprinterlopp, det är ett maraton. Vi måste vara trogna och lydiga hela vägen, påminner Martin Tangstad.

Sedan 2022 är Thomas Lahti direktor för missionsorganisationen Ljus i Öster som firade 120 år med en stor festdag i Livets ords lokaler i Uppsala den 21 oktober 2023.

Thomas Lahti, som snart firar ett år som direktor, upplyser oss om att Ljus i öster fortfarande smugglar biblar. Men inga detaljer ges. Säkerheten är A och O och det gäller att inte äventyra arbetet. Att lyda Gud mer än människor har alltid varit självklart för missionsorganisationen. Det bidrog säkert till att Sovjetunionen på 1970-talet rankade Slaviska missionen och amerikanska underrättelsetjänsten CIA som de två värsta organisationerna.

Fick en mattelektion

Men vem var det som drog in Missing people i sammanhanget? Jo, Mats-Jan Söderberg från Folk & språk, en bibelöversättarorganisation som har nära samarbete med Ljus i öster.

– Missing people, det är de människor som inte har kommit till tro än. Var finns de? Det finns mycket jobb kvar att göra, förklarade han och bjöd de församlade på en mattelektion.

Det finns 7 394 språk i världen. 0,11 procent av världens befolkning talar svenska. 775 miljoner människor är analfabeter. År 1800 hade 70 språkgrupper en bibel, ett Nya testamente eller en bibeldel på sitt modersmål. 2023 var siffran 3 665. Antalet pågående översättningsprojekt i världen är 3 766. 1 255 språkgrupper återstår som inte har ett enda bibelord översatt.

– Utan Bibeln har folk ingen aning om vem Jesus är, konstaterade Mats-Jan Söderberg.

Passionen för att nå ”Missing people, gick även som en röd tråd genom kvällsmötet som hade klassisk väckelsekaraktär. Samuel Ljungblahd gästade och ledde deltagarna i välkända Andraé Crouch-sånger. 120-årskalaset avslutades sedan med en konsert av Ljungblahd som med soul och gospel underströk glädjen över att Ljus i öster är långt ifrån pensionsmässigt.

Samuel LJungblahd medverkade när missionsorganisationen Ljus i Öster firade 120 år med en stor festdag i Livets ords lokaler i Uppsala den 21 oktober 2023.

---

Fakta: Ljus i Östers fem senaste ledare

  • Wilgot Fritzon (1970-1988, 1995-2008)
  • Mats Tunehag (1989–1994)
  • Hans Lindstrand (2008–2016)
  • Magnus Lindeman (2016–2022)
  • Thomas Lahti (2022-)

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar