21 januari 2021

En tidning på kristen grundCoronakrisen

Fransmännen demonstrerar för att få hålla gudstjänst

“Ge oss mässan tillbaka” skanderade en folkmassa i Paris under en protestmarsch i fredags.

I Strasbourg, Reims, Paris och Bordeaux har människor samlats och krävt att få fira gudstjänst. Protesterna har växt under den senaste veckan, och i söndags samlades runt 300 personer framför katedralen i Bordeaux.

I Frankrike har den andra vågen av coronapandemin inneburit att kyrkor ånyo fått stänga ner sin verksamhet. Det råder partiell nedstängning av landet, med strikta restriktioner för hela befolkningen vad gäller resande och sammankomster. Större religiösa samlingar är förbjudet.

Fick inte tillstånd

Under de senaste veckorna har dock protesterna mot förbudet att fira gudstjänst tilltagit i styrka. Många menar att det är inkonsekvent att det är tillåtet att besöka köpcenter – men inte gå till en mässa. Söndag den 14 november demonstrerade ett 50-tal personer i Rennes, rapporterar nyhetsbyrån AP. Veckan därpå, i söndags, demonstrerade 300 vid katedralen i Bordeaux. I Paris arrangerades en protestmarsch vid anrika kyrkan Saint-Sulpice i fredags. Myndigheterna i Paris hade beslutat att inte ge tillstånd till samlingen, men den genomfördes ändå.

Bland kyrkliga företrädare är meningarna delade, rapporterar franska Kanal 5 och tidningen Le Monde. Vissa av dem tycker att myndigheternas restriktioner måste följas, och betonar det kollektiva ansvaret. Andra menar att det går att göra kyrkorna till säkra mötesplatser.

Poliser kan ingripa

I går måndag inledde regeringen samtal med kyrkliga företrädare om situationen och om den förestående julen.

Inrikesminister Gérald Darmanin säger att regeringen vill se över “vilka krav som behöver uppfyllas för att gudstjänster ska kunna hållas inom de olika religionerna” i förhållande till hur dagsläget är vad gäller smittosituationen. Men samtidigt säger han sig inte tveka om att ge polisen order om att skingra de protestsamlingar som nu hålls, om dessa är “upprepade” och människor deltar i trots mot myndigheternas beslut.

Julen viktig

Republikanske politikern Gérard Larcher (ordförande i senaten), har invänt att det inte ger någon bra signal att skicka ut poliser mot de troende som nu protesterar. Han betonar att julen närmar sig, och att detta är en viktig högtid för de kristna i landet. Därför manar han att myndigheterna ser över råden och restriktionerna vad gäller kyrkliga samlingar.

---

Fakta: Nedstängt sedan oktober

Det var i slutet av oktober som Frankrikes president Emmanuel Macron beslutade om en andra nedstängning av landet. Restauranger och barer är stängda, medan skolor och arbetsplatser är öppna. Fransmännen får lämna hemmet för att arbeta, gå till läkare och motionera, men i övrigt ska de hålla sig hemma.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Coronakrisen