06 mars 2021

En tidning på kristen grundCoronakrisen

Jackelén lättad över undantag för begravningar

Ärkebiskop Antje Jackelén uttrycker lättnad efter regeringens beslut att göra undantag för begravningar och höja taket från åtta till 20 personer.

Stockholm — Svenska kyrkans ärkebiskop är nöjd med regeringens undantag för begravningar, som gäller under den tid som deltagargränsen för allmänna sammankomster sänks till åtta personer.

– Att ta avsked under värdiga former är ett grundläggande behov, inte minst i kristid. Samtidigt behövs det förstås ett fortsatt gemensamt ansvarstagande för att begravningar ska vara så smittsäkra som möjligt, säger Jackelén.

“Fått förtvivlade reaktioner”

Svenska kyrkan har tidigare önskat en höjd gräns till just 20 personer vid begravningar då en gräns på åtta personer skulle innebära stora problem.

– Det ställer helt enkelt människor inför omöjliga och obarmhärtiga val, om vem som får följa med på begravningen. Ska man utesluta barn eller syskon? Vi har också fått väldigt många förtvivlade reaktioner från människor som har varit i den här situationen, säger Jackelén.

“Stora kyrkrum”

Ärkebiskopen säger att det finns en stor beredskap inom Svenska kyrkan att genomföra begravningar på ett smittsäkert sätt, och att kyrkan redan har flera månaders erfarenhet av det.

– Vi har ofta ganska stora kyrkorum till vårt förfogande, det är lätt att hålla avstånd och se till att övriga hygienregler hålls.

Antje Jackelén har hållit i många begravningar, senast i fjol när Sara Danius begravdes i Storkyrkan i Stockholm. Hon ger rådet att samtala till dem som nu måste välja vilka 20 personer som ska få komma.

– Sedan tror jag att det är viktigt att man förhoppningsvis i mindre grupper kan göra någonting för att hedra den avlidne. Jag tror också att det blir viktigt, när vi förhoppningsvis kommer ur pandemin, att kunna ordna en minnesstund, säger Jackelén.

Fler artiklar från Coronakrisen