Nyheter

Läs mer om Sverigedemokraterna (SD) i kyrkovalet

SD har i de senaste kyrkovalen varit en av de mer kontroversiella grupperna. Trots hårt motstånd har de har stadigt vuxit och etablerat sig i kyrkopolitiken med hopp om att kunna förändra kyrkan i en mer konservativ riktning.

I tidigare kyrkoval har SD fått extremt mycket uppmärksamhet jämfört med sin storlek och betydelse. För många andra nomineringsgrupper och väljare har kyrkovalet nästintill tyckts handla om att rösta för att detta nationalistiska parti inte ska få inflytande.

Men de har ändå stadigt vuxit sig allt starkare, val för val. I förra kyrkovalet fick de 9,3 procent och har 24 mandat på kyrkomötet. Därmed är de den fjärde största aktören, men de står de i skuggan av de riktigt stora maktspelarna, S, Posk och C. Fortfarande har de en hel del att putsa på innan de blir rumsrena i mångas ögon.

SD har en tydlig konservativ hållning och har i årets kyrkoval för första gången försökt få med sig andra grupper för att skapa ett konservativt block på kyrkomötet. Tanken är att de på så sätt få större genomslagskraft och minska de “vänsterliberala krafterna”, som de titulerar sina motståndare.

Styrkan som ett politiskt parti är att de kan mobilisera sina kärnväljare även i kyrkovalet. Faktum var att SD började sin framgångsresa här, då de som ett hungrigt och kontroversiellt uppstickarparti lyckades locka en viss grupp av väljare.

Frågan är om intresset för kyrkovalet är lika starkt nu, när det går så bra i den allmänna politiken? SD har också konkurrens från ett annat nationalistparti, Alternativ för Sverige, som slår på stortrumman inför detta val. Möjligtvis har kritiken mot de politiska partiernas närvaro i kyrkovalet gjort sig kännbar, då partiledare Jimmie Åkesson aviserat att SD kan tänka sig att lämna kyrkopolitiken, förutsatt att även S gör detsamma. De har också öppnat upp för ett ändrat valsystem med indirekta val, vilket många tror skulle missgynna de politiska partierna.

Motioner från SD inför årets kyrkomöte

SD:s flora av motioner, sammanlagt 15 stycken, går i flera fall helt på tvärs mot övriga grupper och även det arbete som kyrkan bedriver. Här finns förslag som att avveckla kyrkans kostnader för asylaktivism, en kritisk motion om vindkraft på kyrkans mark, en önskan att den omstridda psalmen Fädernas kyrka ska tillbaka in i psalmboken samt kritiska invändningar mot interreligiösa samarbeten.

Det är tydligt att SD är en oppositionell kraft i kyrkopolitiken. Flera av partiets motioner får anses kontroversiella och de samskriver inte motioner med andra. De mer uppseende förslagen varvas med mer lågmälda motioner som att utveckla appar för konfirmation, bröllop och begravning.

---

Fakta: Läs mer om nomineringsgrupperna i kyrkovalet

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar