Relationer

Alf B Svensson: Därför ska du satsa på en kärlek livet ut!

Att gräset verkar grönare är ofta en synvilla.

Lördagen den 22 april 2017 deltog hundratusentals människor över hela världen i den globala manifestationen March for Science­. De visade sitt stöd för vetenskapen och uttryckte sin oro över den utbredda fakta­resistensen.

Det är inte bara lågutbildade, vita män i USA som röstade på Trump som är faktaresistenta. När det handlar om samlevnad lever många svenskar, inte minst många feminister och vänstersympatisörer i en filterbubbla. Även om de i övrigt kan vara både välinformerade och klarsynta.

Ett lika vanligt som felaktigt påstående är att kärnfamiljen är en otidsenlig dinosaurie. Det är både bättre, enklare och billigare att bara flytta ihop och ta varandra på öppet köp. Tröttnar man kan man ta att sin säng och gå. Man slipper också en massa papperskrångel. Eller varför inte vara en fri och självständig singel och ha tillfälliga sexpartners när man känner för det.

Kärnfamiljen är inte utrotningshotad. I dag lever fler i kärnfamilj än tidigare. Det är fakta.

En annan utbredd uppfattning är att äktenskapet är ett kvinnofängelse där kvinnor utnyttjas, förtycks och misshandlas. Det är dessvärre i många fall sant. Men generellt sett mår gifta kvinnor med barn bättre både fysiskt och psykiskt än ensamstående mammor. De äter mindre psykofarmaka­, har bättre ekonomi och är inte lika trötta och stressade. De utsätts inte heller lika ofta för hot och våld. Detta är också fakta och inte en åsikt.

Självklart ska vi själva fritt få välja det liv vi vill leva. Det ska varken staten eller kyrkan lägga sig i. Det är inte heller fel att vara normkritisk.

Men fakta visar att vill vi leva länge, må bra, känna oss trygga och älskade, ha ett bra sexliv, slippa otrohet och uppslitande skilsmässor är det bäst att gifta sig. Det gör också allt fler.

Många hävdar i sin filterbubbla att livslång kärlek bara är en romantisk önskedröm. Vi ska utgå från att vi kommer byta partner lika ofta som vi byter jobb eller bil. En separation är då inte ett misslyckande utan ett led i vår personliga utveckling.

Verkligheten är emellertid en annan. Hälften av alla äktenskap och många samboförhållanden håller och är riktigt lyckliga.

Många tror att om man grälar är man ihop med fel person. Ibland är det så. Men fakta är att skillnaden mellan lyckliga och mindre lyckiga förhållanden inte är antalet konflikter utan konsten att hantera konflikter.

En vanlig åsikt är också att efter en separation får vi det bättre. Visst kan det vara så ibland. Men att gräset verkar grönare är ofta en synvilla. Gifter man om sig är det ännu större risk för skilsmässa. Många får samma problem som innan men nu med en ny partner.

Vill du få ett bra liv och en trygg och harmonisk familj lyssna inte på de som i sin filterbubbla blundar för fakta. Kom i stället med i kampen för fler jämställda och hållbara relationer.

Alf B Svensson,

leg psykolog

Fler artiklar för dig