Relationer

Vi frågar tre par: Vad är närhet för er?

Att prata i telefon, byta en menande blick eller ge en kram. Närhet ser olika ut för olika par.

Stefan och Lillemor Claar

Närhet för oss är att bara vara tillsammans. Det kan vara ordlöst och vi känner ändå att vi är närvarande för varandra, kombinerat med att det är nära till att dela sådant man funderar på.
För oss handlar inte beröring bara om det mest intima. Det har varit naturligt i vardagen att röra varandra och ge ömhetsbetygelser. När vi tittar på tv lägger sig Lillemor gärna i soffan och Stefan sitter och håller i en fot vilket Lille­mor älskar. Med tiden har Stefan blivit ganska bra på att knåda fötter!

Nina och Peppe Eriksson

Närhet för oss är att vara tillsammans utan krav. Närheten ligger inte på det sexuella planet utan det handlar om en djup trygghet, att vi kan få vara oss själva med alla tillgångar och defekter som finns i våra liv. Det handlar också mycket om att vi vet att vi är vid varandras sida till 110 procent. Sedan har vi en närhet som är lite speciell för oss, för vi pratar ibland tio gånger per dag i telefon. Dels för att höra den andres röst, dels för att berätta om någon känsla, tanke eller upplevelse. Det är vi i ett nötskal.

Mia och Samuel Sjöö

När man som vi har levt tillsammans i snart 30 år är ett mobilsamtal, en blick, ett leende, en kram eller ett sms närhet. Det är inte en speciell upplevelse, utan bara att leva tillsammans. Man vet att ens livskamrat alltid finns där, fast personen kanske inte är där fysiskt.
En puss eller kram är ett bevis på en fungerande relation där man vårdar det man har tillsammans, men det är inte alltid som vi har tid att be tillsammans.

Fler artiklar för dig