Föräldrar och tonåringar

Så pratar du sex med din tonåring

Psykologen Alf B. Svensson: Bara för att idealet att vänta med sex är svårt att leva upp till, behöver det inte vara fel.

Det finns nog inget som tonåringar funderar så mycket på, men pratar så lite med oss föräldrar om som just detta med sex. Vi pratar inte heller med dem. Nu är det sommar, många är lediga, åker på semester, på en konferens eller festival. Där kanske de träffar någon, blir förälskade och har kanske också sex. Därför kan det vara läge att prata med dem nu.

Problemet är att vi inte alltid vet hur vi ska börja och vad vi ska säga. Vi vill inte komma med pekpinnar som man gjorde när vi var unga.

I kyrkan är det inte mycket bättre. I skolan håller man mest till under bältet trots att det mesta händer ovanför halsen, Det är mycket prat om kondomer och teknik. Men inte mycket om kärlek och etik.

När är det rätt att ha sex? En del tycker det är okej första kvällen. Några att man ska vänta tills man bestämt sig för att leva tillsammans och en del att man ska vänta tills man är gift. Ska sex bli något som berikar våra liv behöver vi fakta. Vi lever i ett slit-och-slängsamhälle. Vi ska ha det senaste, det som är nytt och modernt och slänger det som är gammalt och omodernt. Samma inställning finns också när det handlar om sex, vilket gör att framförallt många tjejer mår dåligt. Sex tar nämligen djupt och påverkar oss mer än vi tror.

Har man sex med någon som man är kär i är njutningen större än om man bara är knullkompisar. Att ha sex med någon som man tänker leva tillsammans med är bättre än med en högst tillfällig bekantskap. Gifta par och sambopar har sex ungefär lika ofta, men gifta upplever större njutning. Framför allt kvinnan njuter mer, eftersom risken att hon bli lämnad är mindre. De som anser att sex hör hemma i äktenskapet, är mer nöjda med sitt sexliv än andra. Något som förvånar många. Allt detta enligt en metastudie där man sammanställt olika forskningsrapporter.

Sex handlar också om värderingar. De som har en klassisk kristen syn säger att man bör vänta tills man gift sig. Vilket givetvis inte behöver innebära att bröllopsnatten blir en sexuell höjdarupplevelse. Nästan alla, även många i kyrkan, tycker att detta är en gammaldags och helt orealistisk tanke. Det kanske fungerade på Jesu tid när man gifte sig i tonåren. Men inte i dag när vi ibland gifter oss 10 – 15 år senare.

De kristna idealen är ibland omöjliga att leva upp till. Därför menar många att vi ska sänka ribban, framför allt när det handlar om sex. Men bara för att ett ideal är svårt att leva upp till, behöver det inte vara fel. Vi tycker att det är rätt att älska vår nästa som oss själva fast vi sällan lyckas. Kanske ska vi tänka så också när det handlar om sex, där de flesta av oss inte heller lyckas? En central kristen tanke är att Gud förlåter, helar och upprättar oss, också när det handlar om sex.

Hur din tonåring ska använda den fina men sköra Guds gåva som sex är måste de själva komma fram till. Ditt ansvar är att vägleda dem och sedan respektera deras val. Gör det gärna redan nu i sommar!

Fler artiklar för dig